Avasta avokaado

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Õrnalt pähklise maitse ja kreemja viljalihaga avokaado on tõeline supervili: toitev, tervislik ja maitsev.

Tõesti, kui surute lusika avokaadopooliku pehmesse viljalihasse, tundub see nagu pehme koorevõi. Kuigi rasvasisalduselt pole sel Lõuna-Ameerika puuviljal omasuguste seas vastast, ei tasu ka kilode kaotajail avokaadosuutäit peljata, sest ennekõike tuleb rammusus headest küllastumata rasvadest.

Ega asjata nimetata vilja tema kodukandis vaese mehe võiks! Aga kevadiselt kergemasse menüüsse istub võõramaine avokaado sellegipärast, et selles on vähe suhkrut, samas rohkelt turgutavaid vitamiine, kaaliumi ja rauda.

Samadel põhjustel armastab avokaadot ka toidublogija Tuuli Mathisen, kelle köögis on vili praegusel hooajal tihe külaline. «Seda supervilja võiks süüa lausa tervise turgutamiseks. Mis saabki selle vastu olla, sest avokaado on ühtaegu meeldivalt pähklise ja värske maitse ning kreemise viljalihaga,» teab ta.         

Avokaadot valides soovitab Tuuli eelistada neid, mille koor pisut vetrub. Kui ostate poest kivikõva vilja, soovitab ta panna selle koos pruuniks tõmbunud banaaniga paberkotti ja siis külmkappi. Iga päev võiks küpsusastet kontrollida: kui koor on kergelt vetruvaks muutunud, peaks vili olema küps.

Liiga pikalt valmima unustatud avokaado tõmbub aga seest tumedaks ega kõlba enam söögiks. Ning et viljaliha kipub õhu käes pruuniks tõmbuma, võiks seda kohe pärast lahtilõikamist hõõruda-piserdada sidrunimahlaga.

Kõige parem on avokaado värskelt. Seda võib lisada salatisse, aga süüa ka lusikaga otse koore seest – maitseks natuke sidrunimahla, soola, pipart, veiniäädikat. Kui seeme eemaldatud, võib avokaadopooliku täita ka mõne kerge salatiga; krevetid või krabi(nuudlid), värske kurk ja till sobivad kooslusesse ideaalselt.  

Ka kergeid ja mõnusaid võileivamäärdeid on avokaadost hõlbus kokku mikserdada: paari suurema avokaado viljaliha, 50 g suitsuforelli või -lõhet, soola-pipart... Võib teha ka vürtsikat dipikastet nagu mehhiklased, segades püreestatud avokaado hulka laimi- või sidrunimahla, sibulat, küüslauku, tšillipipart, soola ja Tabasco kastet.

Tuuli pakub oma avokaadohittide seas välja ka supi, kus kuum leem kohtub viljaga alles taldrikus, sest kuumutamist avokaado suurt ei talu.

Leivavõideks
Avokaadovõi


Lihtne ja võrratult maitsev toit. Tuuli Mathiseni pere hetkelemmik, mis värskelt küpsetatud sooja leivaga on täiesti vastupandamatu. Hea on seegi, et külmkapist võetuna on avokaadovõi piisavalt pehme, et kohe leivale määrida.

•    50 g toasooja võid
•    1 küps, kivist ja koorest puhastatud avokaado
•    2 hakitud küüslauguküünt
•    ohtralt hakitud maitserohelist (nt peterselli, murulauku, tilli, rohelist sibulat)
•    meresoola
•    sidrunimahla (viljaliha määrimiseks, et vältida pruuniks tõmbumist)

Mikserda kõik koostisained kokku ja ongi valmis. Või võid asendada ka toorjuustu või vahustatud vahukoorega, kui tahad eriti kohevat tulemust. Sobib ka toorjuustu-vahukoore segu.

Avokaado kodujuustutäidisega
•    paar küpset avokaadot
•    sidrunimahla
•    pestot või valmis Caesari salati kastet
Täidiseks:
•    mahlast kodujuustu
•    majoneesi
•    hakitud tilli
•    krevette või krabipulki

Poolita avokaadod ja eemalda kivid. Hõõru lõikepind sidrunimahlaga. Võid ka kivist jääva augu täidise tarvis pisut suuremaks uuristada. Pane «kaussi» maitseks veidi pestot või Caesari kastet (nt Stockmanni kulinaarialetist), sest nii avokaado kui ka täidis on suhteliselt neutraalse maitsega.

Sega täidiseained ja pane avokaado sisse. Raputa peale veidi tilli ja lisa kaunistuseks paar krevetti või vähisaba. Söö lusikaga, võttes korraga nii viljaliha kui ka täidist.

Mehhiko avokaado-kanasupp

•    1 l kanapuljongit (puljongi­kontsent­raadist või isekeedetud puljongit)
•    2–3 küpset avokaadot
•    1 peeneks hakitud punane tšillipipar, küüslauguküüs
•    2 kanafileed, sobib ka eelmise päeva ahjukanast jäänud liha
•    peotäis rohelist sibulat, murulauku, koriandrit
•    laimimahla, soola, pipart

Lülita esmalt sisse ahi ja pane pott kanapuljongiga tulele. Kuumuta pannil õli, maitsesta kanafileed soola ja pipraga ning prae mõlemalt poolt kuldpruuniks. Aseta fileed eelsoojendatud ahju umbes 10–15 minutiks järelküpsema. Lase mõni minut seista. Tükelda. Kuumuta potis kanapuljong, lisa küüslauk ja tšilli. Lase keema tõusta. Lisa roheline sibul ja murulauk.

Koori ja tükelda avokaado. Jaota avokaadotükid supitaldrikutele. Piserda neid laimimahlaga – see väldib avokaado pruuniks muutumist ja annab ka meeldiva hapuka maitse. Lisa taldrikutesse tükeldatud kanafilee. Kalla peale kanapuljong. Viimistle maitse värske koriandriga.

Rebi lehtedena supile, ära haki, sest talvine koriander on võrreldes suviste koduaia maitsepommidega sedavõrd maheda maitsega. Lõpuks piserda supile veel värsket laimimahla.
Kui kasutad eelmisest päeva ahjukana, viska lihatükid korraks potti leeme sisse soojenema.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles