Kümme nõuannet rasedusjärgseks seksiks

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Seks pärast sünnitust võib värskete emade jaoks olla päris hirmutav väljavaade. Sa mitte ainult ei pea hakkama saama terve hulga uute emotsioonidega, kuid ka su kehal läheb füüsiliselt taastumiseks aega.

Barbara Santen, kes on ämmaemand, annab Female Firsti vahendusel nõu, kuidas suguelule pärast sünnitust läheneda.

Enne vaginaalset suguühet oota vähemalt kuus nädalat. See on üldine nõuanne, mida jagavad kõik meditsiinispetsialistid. Selleks on kaks põhjust: kõigepealt pead sa võimaldama oma vaginaal ja sünnikanalil paraneda, kuid samuti on selle taga vajadus vältida põiepõletikku.

…või vähemalt seni, kuni verejooks on lõppenud. Iga inimene on unikaalne ja mõned võivad paraneda kiiremini kui teised. Kui sa tunned, et oled piisavalt paranenud, võid sa soovida sugueluga jätkata varem. Kui sa aga pole kindel, kas kõik on korras, siis rusikareegliks on oodata, kuni lõppenud on igasugune verejooks.

Oota, kuni sa oled vaimselt valmis. Lisaks füüsilisele taastumisele on ülioluline, et sa oleksid ka vaimselt valmis. Pole kindlat hetke, mil sa peaksid olema kohustatud taas seksima, sa pead kuulama oma keha ja tegutsema alles siis, kui see tundub õige.

Kasuta rasestumisvastast vahendit. On oluline, et sa teaksid – sa võid rasestuda ka siis, kui sul pole veel olnud esimest sünnitusjärgset menstruatsiooni. Seega: kui sa ei taha taas rasestuda, kasuta vahendeid!

Imetamine võib töötada loomuliku rasestumisvastase vahendina. Kui sa annad oma lapsele rinda, mõjub see ovulatsiooni takistajana. Uuringud on näidanud, et see on 98 protsenti efektiivne esimesel kuuel kuul pärast sünnitust. Kuid selle eelduseks on igasuguse lisatoidu vältimine.

Imetades kasuta vaid progestiiniga hormonaalvahendeid. Sa võid imetades võtta antibeebipille, kuid need peavad olema vaid progestiinipõhised, kuna mõned uuringud on näidanud, et östrogeen rinnapiimas võib mõjuda lapsele kahjulikult.

Tugevda oma vaagnapõhjalihaseid. Raseduse ajal peavad vaagnapõhjalihased rohkem tööd tegema ning need venivad sünnitusel veelgi. Kegeli harjutuste regulaarne tegemine aitab lihaste tugevdamisele kaasa.

Kasuta libestit. Hormonaalsed muutused kehas võivad pahatihti väljenduda ka vaginaalses kuivuses. Kasuta julgelt libestit, et seksi enda jaoks mõnusamaks teha!

Katseta erinevaid asendeid. See on oluline, et vähendada survet teatud kehaosadele. Pole olemas üht õiget positsiooni, mis sobib kõigile, kuid katseta, kuni leiad enda jaoks mugavaima.

Kaalu toetava rinnahoidja kandmist. Su rinnad võivad olla hellad, paistes ja tundlikud, eriti siis,  kui sa imetad. Ka on tavapärane, et erutudes või orgasmi ajal lekib rindadest piima. Selleks on hea mõte kanda rinnahoidjat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles