Maa, kus vananetakse erakordselt kiiresti

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Paljud austraallased kasvavad üles rannaäärsetes linnades, kus veedavad pere ja sõpradega ohtralt aega päikese käes. Sel mõnusal elustiilil on karm hind, sest sest põhjustab enneaegset vananemist.

Melbourne’i Monashi Ülikoolis tehti uuring, mis näitas, et Austraalia naised vananevad võrreldes Ameerika Ühendriikides, Kanadas ja Ühendkuningriikides elavate naistega niivõrd palju kiiremini, et võivad välja näha isegi 20 aastat vanemad, edastab Daily Mail.

Uuringus osales 1400 Euroopa ja Aasia naist vanuses 18-75, kes vastasid küsimustele oma näo vananemise kohta ja pidid võrdlema oma näojooni nummerdatud hindamisskaalal. Nende näojoonte hulgas olid näiteks otsmik, kortsud silmade ümber, jooned silmade vahel ja nina kõrval jne. 

Austraalias elanud naistel oli kõikide mujal elanud naistega võrreldes oluliselt rohkem kortse ja sügavamaid näojooni.

Dotsent Greg Goodman ütles uuringu tulemusi kommenteerides, et kuigi seda on ammu teatud, et austraallastel on rohkem kortse, näitas nende uuring, et asi pole ainult kortsudes, vaid üleüldises näo kiires vananemises. Tugeva päikesekiirguse pärast näevad austraallannad oma 20 aastat vanemad välja kui nende eakaaslased mujal maades ja see pole geenidega kuidagi seotud. 

«Suurem osa austraallastest elab rannikul ja mõõdukas kliimas. Siin pole lumetorme, mis inimesi toas hoiaks,» nentis ta. «Ausalt öeldes peame me nende muutuste põhjuseks päikesega kokkupuudet lapsepõlves. Lapsena veedetakse õues rohkem aega ja neil on suurem kokkupuude UV-kiirgusega.» 

Goodmani selgitusel on pikaajaline viibimine päikese käes väga suurt rolli just lapsepõlves, sest see paneb aluse kiirele vananemisele. Isegi kui austraallased kasutaksid rohkem päikesekaitsekreeme, kannaksid kübaraid ja päikeseprille, ei pääse nad kaugeleulatuvast ultraviolettkiirgusest (UVA-st), mis ongi selle probleemi põhjustaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles