Eesti uudistetoimetused on naiste ja meeste võrdse esindatuse poolest maailmas esirinnas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Euroopa uudistekanalites on mees- ja naistöötajad kõige võrdsemalt esindatud.
Ida-Euroopa uudistekanalites on mees- ja naistöötajad kõige võrdsemalt esindatud. Foto: SCANPIX

Värske uuringu kohaselt on naised uudistetoimetustes üle maailma alaesindatud, kuid Ida-Euroopa ettevõtetes, sealhulgas Eesti ja Leedu teabekanalites, on mees- ja naistöötajaid enam-vähem võrdselt.

Uuringu järgi on ligi kolm neljandikku maailma infokanalite tippastme juhtidest ja kaks kolmandikku reporteritest mehed, vahendas BBC.

Samas leidis rahvusvaheline naiste meedia ühendus (IWMF) Washingtonis, et antud valdkonnas on 41 protsenti uudisteankrutest, ajakirjanikest, toimetajatest ja produtsentidest naised.

Uuringu andmeil, mis hõlmas 170 000 inimest 522 uudistetoimetusest, on naiste esindatus meediamaastikul kõige kõrgem Euroopas ja kõige madalam Aasias. Võrreldes 1995. aasta väiksema uuringuga, ei näidanud värsked andmed olukorras märkimisväärset paranemist.

Ajalehtede, raadio ja televisiooni kogu tööjõust moodustavad 65 protsenti mehed, mis jätab naistele 35 protsenti valdkonna töökohtadest. «Selleks, et tegevusalal mingitki võrdset vahekorda saavutada, tuleb veel üsna palju tööd teha,» ütles IWMFi tegevdirektor Liza Gross.

Uuritud meediaettevõtete seast osutusid meeste ja naiste võrdse esindatusega kõige silmapaistvamaks 85 Ida-Euroopa uudistetoimetust Bulgaarias, Eestis, Ungaris, Leedus, Poolas, Rumeenias, Venemaal ja Ukrainas.

Neis riikides olid naiste ja meeste sissetulekud võrreldavad kõigil ametiastmetel, mida uuringu autorid selgitasid piirkonna edusammudega naiste haridustaseme ja tööhõive tõstmises.

Prantsusmaal, Saksamaal, Hispaanias ja Suurbritannias uuritud 47 uudistetoimetuses lähenesid naised meestega võrdsele tasemele sellistel ametikohtadel, nagu korrespondendid, ajakirjanikud, toimetajad ja produtsendid.

Uuring andis teada, et «klaaslagi» tuli naistel ette vanemtöötajate tasemel - neile kuulus laias laastus kolmandik keskastme juhtide ja neljandik tippjuhtide ametikohtadest.

USAs vaadeldud 14-s uudistetoimetuses moodustasid naised umbes 41 protsenti kogu tööjõust, kuid olid alaesindatud juhikohtadel, hõivates vaid 23,3 protsenti tippjuhtide ametikohtadest.

Naiste alaesindatus torkas kõige rohkem silma kümnes Aasia ja Vaikse ookeani ääreala riigis – Austraalias, Bangladeshis, Hiinas, Fidžil, Indias, Jaapanis, Uus-Meremaal, Pakistanis, Filipiinidel ja Lõuna-Koreas.

Näiteks Jaapanis on üks kaheksast uudistetoimetuse töötajast naine. Uuringu järgi võib antud vahekord olla tingitud suhteliselt vähesest tööjõu ringlusest Jaapanis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles