Põhjus, miks petjad petavad korduvalt

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kas olete kuulnud seda ingliskeelsest kultuuriruumist tulnud väljendit «ükskord petja, alati petja»? Kahjuks on nii, et kui su kaaslane sind üks kord petab, siis on tõenäosus, et ta teeb seda veel ja sellel on põhjus. 

Elite Daily avaldas hiljuti uuringu, mis leidis seose ebaaususe ja aju vahel, mis tähendab, et sellel, miks inimesed petavad, võib olla teaduslik põhjendus.

Selgub, et aju kohandub ebaausa teguviisiga. See tähendab seda, et iga vale, mida inimene räägib, muutub tema jaoks järjest lihtsamaks ja valetaja tunneb ennast järjest vähem süüdi.

«Idee on selles, et esimene kord, kui kedagi petetakse, siis tuntakse ennast halvasti. Aga järgmisel korral vähem ja ülejärgmisel korral veel vähem halvemini,» selgitas uuringu läbiviija Princetoni ülikoolist.

Tavaliselt on nii, et enamik meist ei peta, sest me tunneksime ennast liiga kehvasti oma teo pärast. Need, kes petavad korduvalt, ei hooli enam nii palju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles