Kümme põhjust, miks sa pidevalt väsinud oled

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels / CC0 Licence

Avastad pidevalt, et ajal, mil töö peaks käes lendama, sina ainult haigutad? On sul tunne, et sa ei puhka kunagi välja ning oled hommikul väsinumgi, kui õhtul magama minnes?

CheatSheet on kokku kogunud põhjused, mis võivad olla sinu pideva kurnatuse taga.

  1. Sa magad sisse. Reede tekitab sinus erutust, sest see tähendab, et homme saad lõunani magada. See tundub paljudele inimestele luksusena, kuid tegelikult teeb see sulle rohkem kahju kui kasu. Su kehakell ja bioloogiline rütm lähevad sassi ning tegelikult lõunani magamine su energiataset ei tõsta. Kui sa tõesti ei suuda vastu panna, maga puhkepäevadel maksimaalselt 90 minutit kauem kui tavaliselt.
  2. Sa ei treeni piisavalt. Liiga väsinud, et trenni teha? On palju uuringuid, mis tõestavad vastupidist – trenn annab energiat juurde. Muidugi ei tasu üle treenida, kuid mõõdukas treening peaks olema su igapäeva osa.
  3. Liiga palju ekraane. 2014. aasta uuring näitas, et tund enne magamaminekut ekraaniga tähendab, et sa ei suuda sama hästi uinuda, su uni on häiritum ja sa oled hommikul väsinum.
  4. Vale toitumine. Suhkur ja lihtsüsivesikud põhjustavad kiiret veresuhkrutaseme tõusu. Kuigi see annab sulle korraks energialaksu, on allatulek järsk ja sa tunned end peagi veel väsinumana kui enne snäkki. Su parimad sõbrad nälja korral on valgud ja liitsüsivesikud.
  5. Dehüdratatsioon. Enamik inimesi ei joo piisavalt vett, kuigi on kuulnud, et peaksid seda tegema. Isegi vaid 5-8 protsenti veekadu võib põhjustada väsimust – põhjus peitub selles, et nii väheneb su keres vere hulk, seega ei jõua kudedesse ka hapnik nii kergelt ja lihtsalt kui võiks.
  6. Sa ei maga piisavalt. Kõige ilmselgem põhjus, miks sa oled nii kurnatud. Iga inimene on küll ainulaadne, kuid eksperdid soovitavad igal öösel 7-9 tundi magada.
  7. Rauapuudus. Kui su kehas on puudu rauast, tähendab see, et hemoglobiini hulk veres väheneb. Hemoglobiin aitab kehas hapnikku ringi vedada ja rauapuudus võib viia aneemiani, mis väljendub kurnatuses.
  8. Madal testosteroonitase. Kui mehed vananevad, toodavad nende kehad vähem testosterooni. See hormoon mängib rolli ka energiataseme sättimisel – madala testosteroonitasemega mehed tunnevad end kurnatuna hoolimata sellest, et magavad piisavalt.
  9. Unehäired. Krooniline unehäire võib olla põhjuseks, miks sa end kunagi välja ei puhka. Kui sa kahtlustad, et norskamine, uneapnoe, insomnia ja või mõni muu unehäire võib sind vaevata, siis pöördu kindlasti spetsialisti poole.
  10. Liiga palju alkoholi. Alkohol teeb küll uniseks, kuid takistab ka kehal tõeliselt välja puhata. Sa võid küll kergemini uinuda, kuid magad rahutumalt – seega ära kasuta alkoholi unerohuna ning pea meeles, et igal juhul on parem alkoholi vähe või üldse mitte tarbida.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles