Kuidas kaaslasega õigesti tülitseda?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Fakt on see, et paarid tülitsevad. Mõned vähem, mõned rohkem, aga enamasti on probleemid samad: raha, lapsed, seks, majapidamistööd ja nõnda edasi. Tegelikult ei ole küsimus selles, mille üle vaieldakse, vaid kuidas erinevustega toime tullakse.  

Eksperdid selgitavad, kuidas kaaslasega õigesti tülitseda.

  • Meie vs. probleemid. Paarid peaksid mõistma, et nad ei pea üksteisega võistlema või oma arvamust peale suruma. Kui te suudate mõista seda, et te olete selles situatsioonis koos ja pigem peaksite mõtlema koos, kuidas probleemile lahendust leida, siis palju lihtsam konfliktidega toime tulla.
  • Teisele ei tohi halvasti öelda. Ükskõik, kui kuumaks vaidlus ei kisuks, siis võiks hoiduda teineteise nimetamisest kõige räigemate sõnadega, mida hiljem kahetsetakse, aga ei saa enam tagasi võtta. Ära proovi teisele haiget teha!
  • Fokusseerige. Tüli käigus on lihtne teemast kõrvale kalduda ja näiteks vanu probleeme taas päevavalgele tuua, aga see ei ole kasulik. Vastupidi, proovige olla väga konkreetsed, et probleemile lahendus leida.
  • Tülitsege privaatselt. See ei tähenda ainult seda, et restoranis või väljaspool kodu ei ole viisaks kõva häälega vaielda, vaid ka seda, et näiteks laste ees ei tohiks tülitseda.
  • Ärge jätke midagi õhku rippuma. Kui sa oled saanud haiget ja tunned, et sul on veel midagi hinge peal, siis tuleb see ära rääkida. Ei maksa midagi alla suruda ja järgmiseks korraks jätta. Negatiivsed tunded ainult paisuvad, vahendab NY Daily News. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles