Ökodisainer Katcha Bilek püüab moemaailma kaudu lahendada keskkonnaprobleeme

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katcha Bileki ökolooming
Katcha Bileki ökolooming Foto: Erakogu

Pühapäeval, 19. märtsil kell 14 räägib Inglismaa ökodisainer Katcha Bilek moest, eetikast ja säästlikkusest. Vestlust juhib Reet Aus. «Tööstuslikud jäätmed on maailmas ühed suurimaid keskkonnaprobleeme tekitavad jäätmed ja mina aitan oma tööga sellele tähelepanu juhtida,» ütleb Katcha Bilek ise. «Tegeledes keskkonna- ja sotsiaalsete küsimustega, keskendun kunstniku ja disainerina sellele, et mõjutada olukorda paremuse poole.»

Tänu oma leppimatule suhtumisele jäätmetesse on Katcha Bilek olnud ökodisaini ja ökomoe eesrinnas juba ammu enne vastava terminoloogia väljakujunemist. Pärast huvitavat, aga lihtsat elu (reisides ja elades 1960ndate tuletõrjeautos, mille ta ise selleks tarbeks ümber ehitas) otsustas Katcha 2008. aastal paikseks jääda, luua pere ja alustada keskkonnasäästlike moeaksessuaaride äri.

Tänaseks on mõlemad Katcha eesmärgid täidetud. Ta on omal alal tunnustatud disainer ja kasutab oma tuntust mitte üksnes kaunite disainide loomiseks, vaid ka moemaailma sotsiaal- ja keskkonnaprobleemide lahendamiseks.

«Olen disainer ja distsipliinide vaheline skulptor, kes paneb rõhku säästlikkusele, taaskasutamisele ja keskkonnale,» ütleb Katcha Bilek. «Tegelen oma töö kaudu kolme meie ajale iseloomuliku eluliselt tähtsa ja omavahel seotud teemaga, milleks on tarbimine, tootmine ja jäätmed. Äravisatud tööstusjäätmete kasutamisega saan kapitalistlikku tootmiskultuuri koomilises võtmes kommenteerida ja samas ennetan sellega jäätmete prügilasse ladestamist.»

Ettekandele järgneb modereeritud küsimuste ja vastuste sessioon, mida juhib moe-, teatri- ja filmikunstnik ning Eesti Kunstiakadeemia jätkusuutliku disaini labori eestvedaja Reet Aus.

Ettekanne ja vestlus toimuvad Kultuurikatlas (Põhja pst 27a) inglise keeles ning sissepääs on tasuta.

Katcha Bilek töötamas
Katcha Bilek töötamas Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles