Kas sperma on vegan?

Irene Tambek
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Scanpix

Sa oled uhke, põhimõttekindel ning eetiline vegan? Kui sinu sõbrad verest nõretavat steiki söövad, valmistad sina seitanit, jood sojapiima ja näed oma kunstnahast saabastes täiesti võrratu välja. Kuid kas sa oled nii tugevate uskumuste ja teadmistega vegan ka magamistoas? 

Me ei räägi täidetud loomapeadest seintel, vaid millestki intiimsemast ja kleepuvamast: spermast. Paljude taimetoitlaste, veganite ja mitteveganite seas on viimasel aja esile kerkinud küsimus: kas veganid tohivad spermat alla neelata?

Sperma on loomne produkt, sest mehed on loomad (mehed on sead – igipõline väljend) ja nagu me teame veganiks olemine keelab sul tarbida, süüa ja kanda kõike, mis on loomne. Briti ajakiri The Times toob samuti välja, et sperma on elu, niisiis seda alla neelates ei õgi me alla ainult midagi, mis tuleb elusolevusest, vaid midagi, mis on ka päriselt samal ajal elus – miljoneid mikroobseid elusolendeid.

Briti The Times tegi uuringu ning võttis ühendust kohaliku veganiühinguga, et nende üldist arvamust kuulda. Ühingu vastus oli: «Me propageerime elustiili, mis kutsub üles mitte tarbima loomseid produkte, me ei räägi inimproduktide tarbimise teemal.»

Paljudes välismaisetes veganigruppides on teema üle arutatud tuliselt ning paljude arvates on veganite jaoks oma uskumuste kohaselt täiesti okei neelata spermat, sest mees (inimene) väljutab oma sperma vabatahtlikult, kuid vastupidiselt neile on loomsed produktid loomadelt võetud «ilma luba küsimata» ehk vägisi.

Mida arvad sina? Kas veganid peaksid olema omaenda uskumuste kohtunikud, kas nad tohiksid neelata spermat või ei?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles