Psühholoog selgitab: viis lihtsat nõuannet, kuidas kasvatada enesekindlust

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Enesekindlus on samal ajal võimas ja delikaatne asi. Kui see on kõrge, siis me tunneme end hästi ja meil on vähem stressi. Kui see on madal, siis peab selle tõstmiseks midagi tegema. 

Psühholoog Guy Winch, kellel on kahekümne aastane kogemus sellel alal, selgitab, et meie enesehinnang ei ole stabiilne, see võib kõikuda iga päev ja isegi iga tund. Winch tõi välja viis moodust, kuidas tõsta enesekindlust ja kuidas paremini igapäevaste probleemidega hakkama saada, vahendab Business Insider.

  1. Kasuta positiivset mõtlemist õigesti. Seda kasutatakse tavaliselt sellisel juhu, kui tahetakse endasse rohkem uskuda. Endale kinnitatakse lauseid nagu «ma olen ilus» või «ma saan edukaks», aga  madala enesehinnanguga inimestele võib see hoopis vastupidiselt mõjuda, sest nad ei usu seda päriselt ja see on nende praeguste arusaamistega liiga suures vastuolus. Winch soovitab selle asemel endale öelda «ma ei anna alla enne, kui ma õnnestun.»
  2. Selgita välja, milles sa hea oled. Enesekindlus lööb välja sellisest olukordades, kus inimene saab näidata, milles ta hea on ja mis talle oluline on. Võib-olla sa oled hea jooksja, siis mine võistlema. Sulle meeldib kokata? Siis korralda enda pool õhtusööke.
  3. Õpi vastu võtma komplimente.  Sa ilmselt tunned ennast ebamugavalt ja kohmetuna, aga ütle alati komplimendi peale «aitäh» või «see on sinust kena». Korruta seda nii kaua, kuni sa tunned ennast. Aja möödudes sa hakkad ise ka uskuma neid häid asju, mida inimesed sinu kohta räägivad.
  4. Ära kritiseeri iseennast. Ära löö ennast, kui sa oled juba maas pikali. Kahjuks teevad inimesed täpselt vastupidist. Kui sa tunned, et su seesmine kriitik tahab välja tulla, siis küsi endalt, kas sa ütleksid neid asju oma heale sõbrale. Ilmselt mitte. Järgmine kord mõtle selle peale, enne kui hakkad enda kohta halvasti rääkima.
  5. Tuleta endale meelde, et sa oled kõike väärt. Kui sa ei saanud tööl ametikõrgendust, siis pane kirja punkt punkti haaval, mis teeb sinust väärtusliku töötaja. Armastuse puhul võid teha nimekirja asjadest, mis teevad sinust hea kaaslase ja nõnda edasi. Kirjuta umbes kaks lõiku või rohkem selle kohta, miks sa oluline ja miks teised inimesed peaksid sind väärtustama. Tee seda iga päev, iga nädal või millal iganes sa tunned.

Enesekindluse kasvatamine ei ole lihtne ja see vajab palju tööd, aga kui sa oled valmis tõsiselt sellele pühenduma, siis see on seda väärt. Sul tekivad tervislikumad harjumused ja sa oled valmis kõikide probleemidega elus silmitsi seisma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles