Üks asi, mis näitab, kui tõenäoliselt laps koolist välja kukub

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Volodymyr Melnyk / PantherMedia / Scanpix

Kindlasti oled sa kuulnud, et lugemine on sinu lapse arengule oluline, aga kas sa teadsid, et vaid 15 minutit igapäevast ettelugemist võib määratult tulevikus su lapse edukust mõjutada?

Vaid 46 protsenti Ameerika lastest saavad nautida igapäevast ettelugemist. Uuringud on aga näidanud, et kõige tähtsam asi, mida vanemad teha saavad, on just lastele ette lugemine ning sellega tuleks alustada juba päeval, mil nad sünnivad. See aitab arendada laste sõnavara, aitab kaasa foneetikale, lugude jutustamise oskusele ning lihtsalt õpetab armastama kirjasõna. On veel boonuseid: lugemine arendab empaatiavõimet ning loob tugevama sideme lapse ja vanema vahel.

Mis aga juhtub lastega, kellele ette ei loeta? Uuringud on leidnud nii mõnegi häiriva seose, vahendab AOL.

  1. Lapse sõnavara suurus lasteaeda minnes ennustab, kui edukas on ta edasises elus.
  2. Kui laps ei oska esimeses klassis esimese klassi tasemele vastavalt lugeda, siis on 88 protsenti tõenäosust, et ta ei suuda eakohasel tasemel lugeda ka neljandaks klassiks.
  3. Kui laps ei suuda eakohasele tasemele vastavalt lugeda kolmandaks klassiks, on neli korda tõenäolisem, et ta jätab kooli pooleli.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles