Teadlased selgitavad, miks on parem olla vallaline

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kui sa oled juba aastaid korrutanud, et vallaline on parem olla, siis viimaks on teadlased seda ka kinnitanud. 

Vallalised inimesed väärtustavad rohkem tähendusrikast tööd kui abielus inimesed. Lisaks on hoiavad üksikud ehk ilma kaaslaseta inimesed rohkem kontakti oma vanematega, sõpradega, naabritega ja töökaslasega. Sellisele tulemusele jõudsin California Santa Barbara ülikooli teadlased. «Kui inimesed abielluvad, siis nad muutuvad teistest rohkem eraldatuks,» selgitab Bella DePaulo, kes on üks uuringu tegijatest.

Mida sõltumatum sa oled, seda parem. DePaulo leidis, et isemajandavad vallalised, keda uuringus analüüsiti, kogesid vähem negatiivseid emotsioone kui abielus inimesed.

DePaulo juhtis tähelepanu ka sellele, et praegusel ajal on rohkem vallalisi kui kunagi varem. Ameerikas on 124,6 miljonit üle kuueteistkümne aastast inimest, kes ei ole abielus, seda on rohkem kui pooled. 1976. aastal olid vallalised 37 protsenti elanikest. DePaulo leidis, et ameeriklased valivad üha enam sellise elustiili, mis sobib just neile. Enam ei loe, mida teised teevad või mõtlevad, vaid see, et igaüks leiaks endale koha ja inimesed, kellega tõesti tuntakse ennast hästi ja elatakse parimat võimalikku elu iseenda jaoks, vahendab Marie Claire. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles