Kümme sammu, millega soodustada rinnapiima teket

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitriy Melnikov/ Panther Media/ Scanpix

Lapse imetamine on üks kõige paremaid mooduseid, kuidas hoida ema ja beebi vahelist erilist lähedust. Seda muidugi eeldusel, et see sujub probleemideta. Vahel võib juhtuda, et piima on rinnas vähem kui laps nõuab.

Food Matters loetleb võimalusi, kuidas saab loomulikul teel rinnapiima tootlikkust suurendada.

Nahk-naha kontakt – võta särk seljast ja beebi kaissu. Nahakontakt mõjub lapsele hästi ja aitab rinnapiima juurde toota.

Imeta, imeta, imeta – kõige paremini stimuleerib rinnapiima tootmist imetamine, mis annab ajule märku, et piima on vaja juurde toota.

Abi imetamisrinnahoidjast – osta omale korralik imetamisrinnahoidja, nii lihtne see ongi. Tavalise rinnahoidja traadid suruvad rinnale. Spordirinnahoidja kandmine on samuti mugav, kuid imetamise hetkeks tuleb see siiski ära võtta. Rinnahoidjat üles tõmmates jääb see ikkagi rinnale suruma ja takistab piimavoolu.

Kontrolli imemisvõte üle – kui tita imemismõte on vale, teeb see sulle haiget ja tegelikult ei saa ta ka korralikult piima kätte. Lase imetamisnõustajal üle vaadata, kas teete kõike õigesti.

Rauapuudus – raseduse ajal ja pärast sünnitust võib kergesti tekkida rauapuudus, mis mõjutab piima tootmist. Aneemiast annavad märku suur väsimus, pidev külmetamine, õhupuudus ja kaame nägu. Selle vältimiseks tasub süüa rohelisi lehtköögivilju, peeti, datleid, ube ja teisi kaunvilju, musti aprikoose ja veiseliha. Kui kahtlustad rauapuudust, küsi arstilt võimalust lasta teha vereproov, et selgitada välja, kas peaksid rauda toidulisandina juurde võtma. 

Joo kolm liitrit vedelikku päevas – rinnapiim on 88 protsenti vesi, mis tähendab, et sellega ei maksa koonerdada. Võta endaga veepudel igale poole kaasa ja muuda harjumuseks veeklaas ligi võtta selleks ajaks, kui imetad. 

Söö korralikult – imetamise ajal võib kuluda ligi 500 kilokalorit rohkem kui tavaliselt. Rinnapiim on rasvane ja selle tootmiseks ei tohi ise nälga jääda. 

Söö kaerahelbeputru – kaer on väga toitainerikas ja abiks ka rinnapiima tootmisel. Imetamise ajal on kaerahelbepuder ideaalne hommikusöök, millele võiksid lisada peale piima ka veidi pähkleid ja marju.

Abi loodusest – rinnapiima tootlikkust aitab suurendada mitu taime: lambalääts, nõges, vaarikaleht, õllepärm, apteegitill ja spirulina.

Puhka, puhka ja puhka veel – kui tunned survet olla supernaine, kes peab end mitmel rindel tõestama ja kõigega üksi hakkama saama, võid ummikusse joosta ja sellest annab ka tervis märku. Jäta endale kindlasti piisavalt aega puhkamiseks ja lõunauinakuteks, sest su keha vajab seda. Ära karda abi paluda, kui sa ei jõua pesu pesta ja kraamida, kutsu keegi appi. Ideaalselt võiksid nädalvahetused jääda puhtalt selleks, et saaksid lapsega nahk-naha kontaktis pikutada ja imetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles