Vaata, kuidas mõjub südamevalu kehale

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valus lahkuminek.
Valus lahkuminek. Foto: Andriy Popov/ Panther Media/ Scanpix

Suurem osa inimestest kogeb vähemalt korra elus tõrjumist, leina või lahkuminekust tingitud südamevalu. Oled sa aga kunagi mõelnud, kuidas see mõjutab sinu organismi? 

Murtud süda mõjutab aju

Armastatud inimeset ilma jäämine mõjub laastavalt. Selle tõttu suureneb oluliselt depressiooni risk ja mõju võib kesta kuid või isegi aastaid. Näiteks näitas üks uuring, et kui pärast lahkuminekut vaadata eksi pilti, aktiveerub ajus sama piirkond, mis on seotud ka kokaiinisõltuvuse ja füüsilise valuga. Teisisõnu tähendab see, et südamevalu võibki päriselt haiget teha või tekitada selliseid füüsilisi tundmusi nagu narkosõltuvusest võõrutamine.

Armumine tõstab õnnehormoonide dopamiini ja oksüdotsiini taset ja pärast lahkuminekut langeb nende tase väga järsult. Seevastu tõuseb kiirelt stressihormooni kortisooli tase, mis võib põhjustada ärevust, iiveldust, kaalutõusu, peavalu ja teisigi sümptomeid.

Füüsiline valu ei piirdu peavaluga

Stressirohke või traumeeriv kogemus võib põhjustada nn murtud südame sündroomi. Keha toodab hormoone, mis takistavad südame pumpamisvõimet ning põhjustavad rinnas valu ja südameinfarktile sarnaseid sümptomeid. Uuringud on näidanud, et kaotusvalu tundvatel inimestel on pärast traumeerivale sündmusele järgneva 30 päeva jooksul suurem risk saada infarkti kui neil, kes ei ole kaotust kannatanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles