Kohustuslik lugemine: investeerimise ABC

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lev Dolgachov / PantherMedia / Scanpix

Praegu räägivad kõik investeerimisest. Investeerimine on uus must. Inimesele, kes pole varem teemaga kokku puutunud, tundub see põnev ja võimalusterohke või vastupidi hirmuäratav ja ohtlik. Nii või teisiti, investeerimine, õigesti tehtuna, on hea viis oma tuleviku kindlustamiseks, kirjutab TFBanki Laenukool.

Meeles tuleb aga pidada, et see pole tühipaljas moetrend. Investeerimine on tõsine, suuremal või väiksemal määral riskantne ettevõtmine, mis vajab kainet meelt ja head informeeritust. Kusjuures, tasu ei ole alati tagatud. Enne, kui sina või mõni su lähedane asub kuhugi oma raha paigutama, tasub endale põhitõed selgeks teha.

Mis asi on investeerimine?

Investeerimisvorme ja -võimalusi on mitmeid. Antud artiklis käsitleme neist tavainimese jaoks kõige tihedamini kasutatavat vahendit, raha, mis paigutatakse enamasti mõnda ettevõttesse eesmärgiga teenida tulevikus jooksvat tulu. Maakeeli tegeletakse «oma raha kasvatamisega». Investeerimise puhul ostad sa ise mõne ettevõtte osakuid või annad sellele laenu. Firma kasutab investoritelt saadud raha enda või mõne toote/teenuse arendamiseks. Siinjuures pole ettevõtmise edukus kunagi 100 protsenti ette ennustatav. Seetõttu on alati oht, et sa ei pruugi oma rahalt midagi teenida või, veel hullem, sa võid sellest täiesti ilma jääda.

Kuidas käib investeerimine?

Selleks, et investeerida, pead enne säästma. Rõhk on sõnal «säästma», sest investeerimiseks laenu võtmine pole jätkusuutlik idee. Kui esialgne summa koos, siis esimesena pane paika eesmärk: kui suurt summat soovid kui pika ajaperioodi jooksul teenida. Kindlasti võta arvesse kõiki tasusid ja makse, mida pead investeerimisperioodi jooksul kandma.

Seejärel asu koostama oma investeerimisstrateegiat ehk millesse sa sooviksid investeerida? Kas aktsiatesse, võlakirjadesse või hoopis millessegi kolmandasse? Iga investeerimisobjekt dikteerib panustatava rahasumma ning tagasi teenimiseks vajalikud tegevused ja aja. Näiteks pead aktsiaturul võimalustele ja muutustele reageerima tihedamini ja kiiremini kui ettevõttele laenu andes. Alusta strateegia koostamist sobiva investorite keskkonna valimisega. Keskkondi on mitmeid ning igal on omad plussid-miinused, võimalused-riskid. Seega soovitame nõu küsida juba käe valgeks saanud sõpradelt, külastada koolitusi, raamatukogu ja -poodi, vaadata ja kuulata vastavaid saateid … Sel viisil õpid tundma ka vastavaid mõisteid ja levinud praktikaid.

Edasi liigu ettevõtete taustauuringute juurde. Millega nad tegelevad? Millised on nende senised saavutused ja tulevikuplaanid? Millised on investeerimisvõimalused? Milline on tootlus? Infot kogudes mõtle pikemale perspektiivile: millised on riskid ja kui palju raha sa oled valmis kaotama enne, kui loed ettevõtmise läbikukkunuks. Olles teinud oma valiku, kontrolli veel kord kõik näitajad üle, pea vajadusel kellegi teisega nõu.

Silmas tasub pidada ka järgmisi võtmepunkte:

  • Ära investeeri raha, mida võib sul peagi vaja minna. Teatud summa investeerimisel pead arvestama, et sa ei saa seda igal hetkel välja võtta. Hooajalisteks töödeks ja hädaolukordadeks mõeldud raha hoia eraldi, alati ligipääsetaval kontol.
  • Sa ei pea igat aktsiat eraldi välja valima. Investeerida saab ka fondidesse, mis koondavad endas teatud liiki ettevõtteid ja/või piirkondi.
  • Populaarsed ettevõtted või fondid ei taga alati edukust. Alati kontrolli turgu ja tausta, toetu oma teadmistele ja kogemustele ning pea nõu ekspertidega.
  • Ära pane kõiki oma mune ühte korvi. Riskide maandamiseks tasub investeerida mitmesse firmasse.
  • Pea silmas oma pikaajalisi eesmärke. Ära asu iga esimese negatiivse uudise peale oma investeerimisportfelli muutma. Võta hetk olukorra hindamiseks, kuidas see mõjutab sinu võimalikke tulusid pikemas plaanis.
  • Väldi emotsionaalset sidet. Kui oled investeerinud või jätkanud investeerimist mõnda firmasse sentimentaalsetel põhjustel, siis on suur tõenäosus, et sa ei hinda riske ja teenimisvõimalusi adekvaatselt.
  • Kiiresti rikkaks ei saa. Investeerimiselt tulu teenimine võtab aega, kuna vastav kogemus ja edukas portfell ei teki üleöö. Aja jooksul muutub nii sinu strateegia kui ka ettevõtete tootlus.
  • Turuprognoose ja -analüüse loe mitmest allikast. Sel viisil saad olukorrast terviklikuma pildi, kuna lisaks autorite erinevatele vaatenurkadele, esineb nende töös mõnikord vigu.
  • Ole petturite osas valvas. Finantsinspektsiooni ja erialaste foorumite abil on nad kiiremini leitavad. Alati kehtib ka reegel, et kui miski tundub liiga hea, et tõsi olla, siis nii ongi.
  • Läbikukkumine on paratamatu. Mingil hetkel, eriti investeerimise alguses, teed sa vea ning sa ei saa loodetud kasumit või lausa kaotad raha. Kui palju, sõltub sellest, kuhu ja mis summas sa investeerisid. Piisavalt väikese summa korral võta seda kui väärtuslikku õppetundi ning vaata oma strateegia kriitilise pilguga üle. Vajadusel küsi abi.
  • Kui oled ebakindel, küsi abi. Oma küsimusega võib pöörduda nii koolitajate, nõustajate, eriala kirjanike kui ka kogenud sõprade poole.
  • Alati on midagi juurde õppida. Seega suhtle, loe ja käi koolitustel regulaarselt.
  • Kui ei edene, ära punnita. Kui tunned pärast investeerimisega alustamist, et see teema pole ikkagi sinu jaoks või kaotad suure summa raha, siis on parem sellest loobuda. Lisaraha teenimiseks on teisigi võimalusi.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles