Seitse suurimat viga, mida tehakse tervislikumalt süüa soovides

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitriy Shironosov/Panther Media/Scanpix

Aasta algas paljudele tervislikumalt ja oli neid, kes andsid lubaduse kaalust alla võtta. Nüüdseks võiks olla esimesi tulemusi näha. Kui aga pingutustest hoolimata ei ole midagi muutunud, võib selle taga olla mõni lihtne viga. 

Kui kaalust maha võtmine oleks imelihtne, ei oleks meil pooltki nii palju ülekaalulisi inimesi. Tervis on teema, mille pealt suurtööstused hea meelega kasumit koorivad. Nii saadetakse tarbijale vastuolulisi sõnumeid tasakaalustatud söömise kohta, mis tekitab hulga segadust. Thrillist loetleb vaid mõne levinud eksimuse, mida teevad paljud, kes on otsustanud hakata tervislikumalt toituma.

Siltide «tervislik» ja «väherasvane» liigne usaldamine

Kui kehakaal teeb muret, hakkavad kergesti silma kõiksugused sildid, mis kuulutavad, et tegu on kas «vähese rasvasisaldusega» või «kalorivaese» söögiga. Paljudel juhtudel võib pakend jätta petlikult mulje, et sellist toitu saab süüa tavapärasest rohkem. Kui midagi olulist on toidus vähendatud, tähendab see enamasti seda, et muid aineid on maitse parandamiseks küllaga juurde pandud. Näiteks küpsiste maitsele mõjub rasvasisalduse vähendamine väga halvasti ja selle parandamiseks pannakse tainasse juurde rohkem soola, suhkrut ja teisi lisaaineid. 

«Tervisliku toidu» söömisel unustatakse mõõdutunne

Neil, kel varem koosnes toidulaud peamiselt kiirtoidust ja makaronidest, võib köögiviljade ja kanafilee peale üle minnes tunduda, et suur töö on juba tehtud ja kõht tuleb korralikult täis toppida. Avokaado on tõesti toitainerikas vili, kuid ära unusta, et see on ka väga rasvane ja kaloririkas. Kehakaalu langetamiseks on esmatähtis portsjonikontroll. Ka köögi- ja puuvilju ei saa süüa lõpmatult palju, sest neis on palju looduslikke suhkruid. 

Liigne piiramine ja näljutamine

Teiselt poolt ei ole mõtet ka süüa liiga vähe, sest nii hoiab keha olemasolevast kümne küünega kinni ja kaalulangusprotsess pidurdub. Kui sa ei söö piisavalt, peab ainevahetus selle kompenseerimiseks aeglustuma. Ainevahetus vajab talletatud energiat ja üks hea allikas selleks on keharasv, kuid nälgides saab keha energiat pigem hinnalisest lihaskoest, mitte rasvast. Lisaks on sul siis kogu aeg kõht tühi ja jõud saab otsa, mis takistab ka trenni tegemist.

Süsivesikute vältimine

Ei ole olemas sellist asja nagu süsivesikutevaba toitumine. Inimorganism vajab süsivesikuid täpselt samuti nagu teisi makrotoitaineid. Süsivesikute piiramine võib anda kaalulangusele lühiajaliselt hoo sisse, kuid pikas plaanis ei ole see mõistlik. Kõiges on süsivesikuid, ka jogurtis ja ubades, iga süsivesikut ei olegi võimalik vältida. Muidugi on vahe süsivesikute kvaliteedil – väldi pitsat ja pastat, aga söö ikka mõistlikus koguses köögivilju ja puuvilju. 

Hommikusöögi vältimine

Hommikusöögist loobumiseks tuuakse igasuguseid põhjuseid. Mõni ütleb, et tal pole aega, mõnel läheb seedimine korrast ära. On neid, kes hommikuti ei söö, et õhtul saaks süüa rohkem. Paraku ei tule see tegelikult kaalulangusele kasuks, sest nagu uuringud näitavad, põhjustab toidukordade vahele jätmine kaalutõusu eelkõige kõhupiirkonnas. Insuliini ja glükoosi suur kõikumine võib rasvapõletuse asemel põhjustada hoopis rasvade kogunemist piha ümber. 

Usk, et kõik kalorid on võrdsed

Kui oled hakanud kaloreid lugema, võiksid mõne aja pärast pöörata rohkem tähelepanu toidu kvaliteedile ning eelistada toite, mis täidavad hästi kõhtu ja on toitainerikkad. Söögi kvaliteet on eriti oluline juhul, kui teed trenni. Kõhu saad täis ka kausitäiest krõpsudest ja limonaadist, kuid see pole võrreldavgi näiteks puhta liha ja töötlemata värske toiduga. Süües kvaliteetset toitu võid avastada, et ei vaja üldse nii palju kaloreid kui varem.

«Tervistkahjustava» toidu täielik vältimine

Keelatud vili on ikka magusam. Kui oled mingil põhjusel teatud toidud täiesti välistanud, hakkad nende järele üha rohkem vesistama. Sellises olukorras juhtub tihti, et pingelisel ajal tuleb murdumishetk, mil antakse kõik piirid vabaks ja süüakse end lõhki. Sellele järgnevad süümepiinad, uus enesepiitsutamine ja näljutamine ning taas kurguni täis söömine. Katsu vältida äärmusi nii toidukoguse kui ka toiduvaliku suhtes. Lemmiktoitusid võib ikka süüa, kuid mitte kilode viisi.

Joodavate kalorite unustamine

Kui kaal seisab, tuleks üle vaadata kõik joogid, mida oled harjunud jooma. Limonaad ei ole ainus kaloririkas jook, mis kehakaalule halvasti mõjub. Ka maitseveed, teejoogid, kohvijoogid ja alkohol sisaldavad palju kaloreid, mida saaksid piirata. Vaata üle, mida saaksid asendada ja millest täielikult loobuda. Võimalik, et mingi igapäevane jook ongi ainus põhjus, miks su kaal seisab.

Trendikate tervisetoitudega alt minemine

Instagramist võib jääda mulje, et smuuti on kindel vahend, mille abil kaalu langetada. On ju piltidel poseerivatel näitsikutel tihti roheline jook näpus ja kõht lame. Kui see ka nii on, et nad päriselt palju smuutisid joovad, ei tee nad seda päev otsa ja tõenäoliselt vaatavad hoolega, mida smuuti sisse panevad. Kui ostad mitmeviljasmuuti mahlapoest, küsi teenindajalt üle, palju kaloreid see sisaldab. Sellises «kerges» eines võib vabalt olla üle 700 kilokalori.

Valkudega üle pingutamine

Valgud kuuluvad kindlasti mitmekülgse toitumise juurde ja on kehale hädavajalikud. Valgutoodete promo võib aga halvasti mõjuda neile, kes ei viitsi süveneda ja on endale meelde jätnud vaid selle, et valke tuleb süüa rohkem. Liialdamine ei kasvata sulle kiirkorras kauneid lihaseid, vaid tekitab loomulikult kaalutõusu, kui keha ei jõua kõike manustatut ära kulutada. Kõike tuleb süüa ikka mõõdukalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles