Kuus viisi, kuidas süsivesikuid tervislikumalt tarbida

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Robert Stranka / PantherMedia / Scanpix

Süsivesikuterikas toit on saanud teenimatult halva maine ning paljud peavad just süsivesikuid kõige kurja juureks. Õnneks on aga täiesti võimalik tervislikult tarbida nii pastat, riisi kui ka kartuleid. Sa pead lihtsalt paari nippi teadma!

1. Keeda pasta al dente. Pasta vähem keetmine ei võta mitte ainult ka vähem aega, vaid aitab sul kontrolli all hoida ka veresuhkrut, kirjutab LiveStrong. Nimelt on al dente (kergelt krõmpsul) pastal madalam glükeemiline indeks võrreldes pastaga, mis on täitsa pehmeks keedetud. Veelgi parem: tarbi täisterapastat.

2. Naudi poolvalmis banaane. Kuna poolvalmis banaanid sisaldavad rohkem raskesti lõhustatavat tärklist (mis aitab reguleerida veresuhkrutaset) kui täiesti valminud banaanid, siis on nende tarbimine natuke tervislikum kui plekiliste banaanide kasuks otsustamine.

3. Söö pastajääke. Üks BBC saade tegi katse, mille käigus selgus, et kui pasta keeta, maha jahutada ja uuesti üles soojendada, vähenes söögijärgne veresuhkrutaseme tõus 50 protsendi võrra võrreldes värskelt keedetud pasta söömisega.

4. Keeda ja jahuta kartuleid. Lase kartulitel jahtuda! Sel viisil sisaldavad nad rohkem raskesti lõhustatavat tärklist, leiti ühes uuringus. Pea meeles, et kuigi kartul on tärkliserohke köögivili, on ta siiski köögivili, seega jäta see võimalusel koorimata, et suurendada antioksüdantide ja kiudainete tarbimist.

5. Vali pasta kuju targalt. Jah, on vahet, mis kujuga pasta sa valid! Üks uuring on näidanud, et sama koguse kohta on spagetid märksa madalama glükeemilise indeksiga kui makaronid. See aga tähendab, et glükoos imendub su verre pärast sööki aeglasemalt.

6. Keeda riisi kookosõliga, siis jahuta. Ära unusta valku ja rasvu. Naudi riisi tasakaalus eine juures, kus leidub ka tervislikku valku (näiteks kanaliha, avokaadot, tofut, pähkleid). Veel sammuke edasi minnes võid keeta riisi kookosõliga – nii suurendad riisi raskesti lõhustatava tärklise sisaldust. Sri Lanka ülikoolis tehtud uuring soovitab riisi keetmisel lisada teelusikatäis kookosõli keevasse vette, seejärel lisada pool tassi riisi, lasta 40 minutit madalal tulel podiseda ning seejärel asetada riis 12 tunniks külma. Pärast võid selle jälle üles soojendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles