Kuidas tüütust silmatõmblusest lahti saada?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silm.
Silm. Foto: Fritz Langmann/ Panther Media/ Scanpix

Vahel tuleb ette, et silm justkui tuksuks ja kui peeglist lähemalt vaadata, on näha, et nahk silma ümber tõmbub aeg-ajalt kokku. Tegu on müoküümiaga, mis võib olla väga ebamugav ja ka tüütu, kui see ei lähe niipea üle.

Tavaliselt vaibub tõmblus iseeneslikult, kuid vahel ei taha see kuidagi üle minna või hakkab iga natukese aja järel uuesti häirima. Mayo Kliiniku oftalmoloogia dotsent Dave Patel selgitab Portaalis Real Simple, et sellise refleksiga kaitseb silm end väliste stiimulite eest. «Tavaliselt on tõmblus vastus mingile ohule. Puhkehetkel juhtudes võib see aga olla päris häiriv.»

Kuidas siis sellest lahti saada? Lihtne vastus: puhka. Jäta oma tegevus pooleli, pane silmad kinni ja lase silmil puhata. Silmatõmbluse põhjuseks võib olla ka kuivus. Selle vastu aitab, kui paned silma peale külmakompressi ja seejärel tilgutad silma silmatilku. Parima tulemuse saad siis, kui paned silmatilgad enne kasutamist külmikusse jahtuma.

Nagu ikka, tuleks tegeleda ka põhiprobleemiga, mis on üldse silmade väsimust põhjustanud. Enamasti hakkab silm tõmblema siis, kui oled stressis, väsinud ja joonud liiga palju kohvi. Kui pead suure osa päevast veetma arvutiekraani taga, tee vahepeal puhkepause. Kui tunned, et pead silmi hõõruma, siis hoia sõrmed silmadest eemal, sest nende küljes võib olla palju baktereid ja peenikest mustust, mis silma kriibivad. Patel soovitab silmi masseerida käeseljaga, et silm ei saaks viga.

Kui silm ikka tõmbleb või see kandub üle ka teisele silmale, tuleks pöörduda arsti poole, sest selle taga võib olla midagi tõsisemat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles