Naiste seas kasvab suitsetamine koos majandusliku ja poliitilise mõjujõuga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamine muudab vanemaks.
Suitsetamine muudab vanemaks. Foto: SCANPIX

Maailma terviseorganisatsiooni (WHO) uurijate andmeil on riikides, mis naiste volituste poolest esirinnas, suitsetamine naiste seas üha rohkem levima hakanud – näiteks on sellised maad Austraalia, Kanada, Norra, Rootsi ja Ameerika Ühendriigid.

Arenenud riikides suitsetab pea sama palju naisi kui mehi, vahendas terviseportaal Aol Health. Ontarios asuva Waterloo ülikooli hiljutine analüüs paljastas, et meestekesksetes riikides – näiteks Hiinas, Indoneesias, Pakistanis, Saudi Araabias ja Ugandas – tunnevad naised suitsetama hakkamiseks vähem survet.

«Ajalugu kordab end arenenud maades,» viitas tervisekäitumise osakonna esimees dr K. Michael Cummings 1920ndatel ja 30ndatel vallandunud sigaretibuumile kõrgeltharitud ja edukate naiste seas. Tema sõnul on suitsetamise populaarsuse kasvu taga tubakafirmade orienteeritus naistele nagu toonagi.

Arvestades asjaolu, et igal aastal sureb viis miljonit inimest otseselt või kaudselt tubakatoodete tarbimise tõttu, on andmed murettekitavad. Kui naised ja mehed kogu maailmas suitsetamist piirama ei hakka, siis võib surmade arv WHO ennustuse kohaselt aastaks 2030 jõuda kaheksa miljonini.

Cummings kutsus suitsetavaid naisi üles sigarettidest lahti ütlema: «Iga teine naine sureb suitsetamise tõttu enneaegselt.» Paljud inimesed tubakafirmade eesotsas on ise mittesuitsetajad, mis ei tekita nende toodete suhtes just usaldust. «Ärge laske end lollitada. Ärge laske end kaasa tõmmata. Haarake enda elu üle kontroll.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles