Kuidas täpselt teada, kui palju vett sa peaksid tarbima?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Josep M Suria / PantherMedia / Scanpix

Paljudel meist on veega segased suhted – me teame, et peame seda päeva jooksul palju tarbima, kuid kui palju? Kas me peaksime veetma oma elu pidevate pissipauside vahepeal või on ehk kuidagi võimalik teada, milline on täpselt meile sobiv kogus?

Probleem on selles, et erinevad terviseäpid ja –rakendused ei saa täpselt teada, millist kogust sulle soovitada, ütleb registreeritud toitumisnõustaja Amy Shapiro väljaandele AOL Lifestyle. Et täpselt teada, mis on sinu kehale sobiv veekogus, pead sa arvestama erinevaid faktoreid.

1. Sugu. USA Meditsiiniinstituut soovitab täiskasvanud naistel juua päevas 2,1 liitrit ja meestel 2,9 liitrit.

2. Kaal. Inimene vajab iga kehakaalu kilogrammi kohta päevas 28-35 milliliitrit vett, see tähendab, et 70-kilone inimene vajab päevas umbes 2,4 liitrit vett.

3. Vanus. Vanus ei mängi esialgu suurt rolli selles, palju sa vett vajad, kuid vanad inimesed tunnevad vähem janu, seega peaksid nad olema veetarbimisel tähelepanelikumad, ütleb Shapiro.

4. Aktiivsus. Aktiivsem inimene vajab rohkem vett, see tähendab, et iga 30 minuti treeningu kohta lisa oma päevasele kogusele umbes 0,8 liitrit vett. Ameerika spordimeditsiini ühing tuletab ka meelde, et sa peaksid kindlasti jooma vett nii enne kui pärast treeningut.

5. Kliima. Kui sa elad kuumas või niiskes kliimas, higistad sa rohkem ning vajad ka rohkem vedelikku.

6. Rasedus. Rasedad või imetavad emad vajavad rohkem vett, miinimum on 2,2 liitrit päevas rasedatele, 3,1 liitrit aga imetavatele emadele.

7. Haigus. Kui sul on palavik, kõhulahtisus või sa oksendad, pead vedelikukadu kindlasti kompenseerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles