Viis viga, mida inimesed jooksmisel teevad

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Leung Cho Pan / PantherMedia / Scanpix

Siin on viis kõige tavalisemat viga, mida harrastajad teevad, mis võivad rikkuda su jooksuvormi ja tulemusi. 

  1. Ära unusta kontrollida oma kehaasendit. Jooksmise ajal peaks su keha olema pigem lõdvestunud kui pinges. Eesmärk on hoida õlad all ja vaadata otse ette, mitte maha. Hea nipp on iga kilomeetri järel korraks tõsta oma õlgu ja siis taas langetada.
  2. Ära unustada venitada. Pärast jooksu tuleb kindlasti venitada, muidu võivad lihased kangeks ja valusaks jääda. Võta vähemalt viis minutit, et venitada läbi nii reiepealsed-, tuhara- kui ka sääremarjalihased.
  3. Väljakutseks jooksed sa mäest üles. Sa ilmselt üllatud, aga allamäge on sama raske joosta kui mäest üles. Nii töötad sa hoopis teiste lihastega ja tugevdad ka neid, mis lõppkokkuvõttes teeb sind kiiremaks ja paremaks. Niisiis jookse nii mäest üles, kui ka alla.
  4. Sa astud kand ees. See tundub olevat õige jooksusamm, aga tegelikul tuleks maanduda tervel jalal või isegi pöial. Vigastusteks hoidumiseks, väldi kindlasti jooksu ajal kannale maandumist.
  5. Sa keskendud liialt distantsile mitte ajale. Selleks et mõõta, kui hea on su vastupidavus ja füüsiline vorm, tuleks keskenduda ajale. Vaata kella ja jälgi oma jooksukiirust, et sa ei pingutaks liiga kiiresti jooksmisega üle. (PureWow
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles