Soomlaste ettepanekud: kuidas panna naised sünnitama (8)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomlasi teeb murelikuks, et aina vähem sünnib lapsi. Kui 2010. aastal sündis teisel pool Soome lahte  60 000 last, siis mullu vaid 52 000.

Mullu suri Soomes rohkem inimesi kui sündis ja selle trendi jätkumisel sünnib kalkulatsioonide kohaselt viimane Soome laps aastal 2067, kirjutab Yle. Iltalehti palvel koostasid Soome eksperdid kava, kuidas panna naisi rohkem sünnitama.

1. Parandada majandust. Suurem tööhõive ja eksport suurendavad sündide arvu.

2. Paindlik tööaeg. Suurem paindlikkus tööajas ja sugudevaheline suurem võrdõiguslikkus parandavad sündimust.

3. Tudengeid tuleb rohkem toetada. Mida kitsamad on olud, seda pikemaks venib kõrgkooli lõpetamine ning pere loomine lükkub edasi.

4. Õppeasutuste paiknemise ümbervaatamine. Naised kipuvad õppima suuremates linnades ja mehed väiksemates. Üks võimalus sündimuse suurendamiseks on jaotada kõrgemad õppeasutused paremini suurte ja väiksemate linnade vahel, et naistel ja meestel oleksid paremad võimalused partneri leidmisel.

5. Immigratsioon. Sisserändajad lahendavad nii elanikkonna vananemise kui ka madala sündimuse probleemi. Samas tuleb sisserännanutele pakkuda paremaid võimalusi töö leidmisel.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles