Eesti kokk püüab täna kokkade olümpial rabada puraviku ja Peipsi sibulaga

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Rooz
Dmitri Rooz Foto: Tiit Mõtus

Täna, 25. jaanuaril astub kokkade olümpiaks tituleeritud Bocuse d'Or võistlusel üles Eesti kokk, Dmitri Rooz. Prantsusmaal Lyonis toimuva võistluse finaali on pääsenud 24 parimat tippkokka üle maailma. 

Viie ja poole tunni jooksul tuleb žüriile esitleda kaks tööd, mille toorained ja tingimused on varem välja kuulutatud. Kahepäevaseid võistlusi on sõitnud eri maailma paigust jälgima umbes 4000 fänni.

Võistlustöid esitletakse Eesti aja järgi täna kell 14.00-16.30, meie võistleja tööd tuuakse publiku ette kell 14.30 ja 15.05. Otseülekannet saab jälgida www.bocusedor.com lehelt ning tulemused avalikustatakse õhtuks.

Pidulikul kandikul esitletava töö põhitooraineks on sel aastal Bresse’i kana ja koorikloomad. Teine roog on tänavu esimest korda võistluse ajaloos sajaprotsendiliselt taimne.

«Kuigi kohustusliku toorained saab kohapealt, on meil kaasas ka kohalikku kraami – näiteks puravikke, mürkleid, toortatart, Peipsi sibulat,» selgitab Dmitri Rooz. Tema sõnul on viimased ettevalmistused sujunud hästi, meeskond on heas vormis ning ta loodab võluda hindajaid just oma vegan-roaga.

Eestit žüriis esindav Dimitri Demjanov sõnas eilse esimese võistluspäeva järel, et võistlejate tase on väga kõrge. «Kasutatakse palju huvitavaid lahendusi ja tehnikaid,» märkis Demjanov ja lisas, et tihedat konkurentsi näitab ka see, et temalt said eile võistelnud 12 riigist võrdse arvu punkte neli. «Norra, Taani, Soome ja Jaapan troonivad praegu minu pingereas, aga pooled riigid on veel täna ees ja tulemus selgib 24 žüriiliikmed koondhinnangust,» selgitab Demjanov.

Eesti kokale on kohapeale tulnud kaasa elama 70-80 fänni ringis Eestist. «Spordivõistlustele sarnaselt elavad fännid häälekalt oma riigile kaasa ja toetavad sel viisil meeskonda,» märgib meie fännide pealik Tarvo Stint. «Oleme tribüünile kaasa võtnud lisaks pasunatele ka Eesti jalgpallifännide suuremõõtmelise sini-must-valge lipu,» lisab Stint ja usub, et toetavast jõust publiku seas on meie meestele kasu.

Dmitri Roozil on võistlusel abiks ka noorkokk Vladislav Borovik ja treener Pavel Djatškov. Kandiku, millelt serveeritakse kanaroog, lõid Eesti Kunstiakadeemia kuntnikud Risto Tali, Rait Siska ja Bruno Lillemets.

Eile võistlesid Rootsi, Hiina, Soome, Tšiili, Jaapan, Lõuna-Korea, Prantsusmaa, Belgia, Taani, Holland, Norra ja Ungari. Täna võistlevad lisaks Eestile Singapur, Šveits, Austria, USA, Island, Kandada, Brasiilia, Uruguay, Maroko, Guatemala. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles