Hommik, mida sa oled oodanud

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreemjas kohvismuuti.
Kreemjas kohvismuuti. Foto: Silja Luide

Tuleks ometi pühapäev, kui saab hiliste hommikutundideni põõnata ja siis laisal sammul kööki esimese kohvisõõmu järele minna. Kohvist edasi võiks tulla hiline hommikusöök, mis venib mõnusalt lõunani. Mõelda, saab kaks söögikorda ühe hoobiga – brantš! Ja see ongi juba homme.

Tihtipuhku lubavad just nädalalõpud laiska hommiklemist. Ja kui kuhugi kiiret pole, võib end pika ja toeka hommikueinega äratada küll. Kahest ingliskeelsest sõnast breakfast ehk hommikusöök ja lunch ehk lõuna tuletatud brunch (eestikeelseks mugandatud brantš) hilist hommikusöögi ja lõuna asemel võetud einet ju tähendabki.

Arvatakse, et brantši mõiste pärineb 19. sajandi lõpu Inglismaalt, kui laupäevaöiste pummeldajate komme võtta päeva esimest kehakinnitust ennelõunal levis suuremalt rahva sekka. Sealt liikus brantš Ameerikasse, kus oli eriti popp 1930. aastatel. Praegu on üpris tavaline, et nii hotellid, kohvikud kui ka restoranid üle maailma pakuvad pühapäeviti Rootsi laua stiilis brantši, kus laual võivad korraga olla hommikuhelbed, jogurt, munaroog, röstsai, moos ja võileivamaterjal, pirukad ja pannkoogid, salatid, vorstikesed ja praad. Rikkalikumas variandis ei puudu laualt värskelt pressitud mahla ja kohvi kõrval ka vahuvein või šampanja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles