Miks tuleks muna keetmise asemel hoopis aurutada?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munad spargli ja hapukoorekastmega.
Munad spargli ja hapukoorekastmega. Foto: Jongjai Jongkasemsuk/ Panther Media/ Scanpix

Keedumuna on küll üks kõige lihtsamaid toitusid, kuid sellegipoolest on raske teha seda ideaalselt. Kui muna keeta liiga kaua, läheb munakollane isutapvalt roheliseks. Jääb aga muna tooreks, on seda võimatu koorida või süüa. Kui tahad muna lisada näiteks salati hulka, võid seda teha hoopis teisiti.

Mune saab valmistada mitmel eri viisil, üks neist on aurutamine. Võrreldes keetmisega saab aurutades kergemini pehme muna, sest küpsemisprotsess on oma olemuselt õrnem, kirjutab Food Network. 

Kuna aurutamine on keevast veest leebem, aitab see vältida munakoore pragunemist ja ka koor tuleb kergemini lahti.

Selleks, et mune aurutada, vala poti põhja vett, aseta peale auruti, kata see kaanega ja lase vesi keema. Kui vesi keeb ja ajab kuuma auru, aseta aurutisse munad ja kata kaanega. 

Pehmed munad valmivad aurutis umbes 6 minutiga, kõvad munad 11-12 minutiga. Munade valmimise aeg sõltub ka sellest, mitu muna on aurutisse pandud. Munade küpsemise lõpetamiseks kasta need jääkülma vette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles