Kuus «tervislikku» toitu, mida toitumisnõustajad ise süüa ei taha

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alamy / Vida Press

Mõned toidud pole nii tervislikud, kui nad esmapilgul näivad. Isegi, kui sildil on kirjas «mahetoit» või «madala rasvasisaldusega», võib selle söömine ikka rohkem kahju kui head teha. Mõne toidu puhul on targem eelistada tavalist versiooni või siis see hoopis millegi muu vastu välja vahetada.

Redbook toob meieni toitumisnõustajate nõuanded ning nimetab pealtnäha tervislikud toidud, mida tegelikult süüa ei soovitata.

  1. Organismi puhastavad mahlad. Kuigi mõned eksperdid väidavad, et mahladega saab organismi puhastada ning keha noorendada, pole tegelikult olemas sellist füsioloogilist nähtust nagu «puhastamine» (inglise keeles cleanse või detox). Abiks ei tule ka see, et nimetatud mahlad on sageli täis lisasuhkrut ning neis puuduvad kiudained, mida sa saaksid, kui sööksid lihtsalt puuvilja.
  2. Naturaalsete magustajatega hommikusöögihelbed. Kõlab ju tõesti hästi ja palju tervislikumalt, aga puuviljast valmistatud suhkur või siirup pole päris sama, mis tegelikult puuvilja söömine, mis rahuldaks magusaisu ning täidaks kõhtu, seejuures pakkudes parajal hulgal vitamiine ja mineraale.
  3. Kiudaineterikkad müslibatoonid. Tegemist on sisuliselt kommidega, mis on maskeerunud tervisetoiduks. Nende koostisosade nimekiri on lõpmata pikk ning sinna kuuluvad ka lisatud suhkrud. Selle asemel vali toidud, mis sisaldavad niisamagi palju kiudaineid, näiteks köögiviljad, oad, pähklid ja puuviljad.
  4. Dieetlimonaadid ja suhkruvabad joogid. Parem kui tavaline limonaad? Võib-olla. Aga need ei lisa midagi kasulikku su toidulauale ja võivad sisaldada kunstlikke lisaaineid, mis suurendavad söögiisu.
  5. Smuutid. Nii mõneski smuutis võib olla suisa 400 kalorit ja 50 grammi suhkrut ning erinevalt maitsvast päristoidust ei saa sa seda närida, mis teeb sellest märksa vähem rahuldustpakkuvama pala, kui sa sama hulga kaloreid toidu näol tarbiksid.
  6. Puuviljamaitselised jogurtid. Kuigi nii jogurt kui ka puuviljad kõlavad mõlemad väga tervislike toitudena, on puuviljamaitselised jogurtid suhkrut pungil täis. Tervislikuma valiku nimel eelista maitsestamata jogurtit, kuhu saad ise marju lisada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles