Euroopa esimesel võrdse palga päeval tuuakse esile sooline palgalõhe ELis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Kollaaž Katri Karing

Euroopa Komisjoni teatel saavad Euroopa Liidus naised kogu eluea jooksul keskmiselt 17,5 protsenti väiksemat palka kui mehed. Seda ehmatavalt suurt erinevust toonitatakse homme esimesel Euroopa Liidu võrdse palga päeval, mida tähistatakse just enne rahvusvahelist naistepäeva.

Võrdse palga päev on 5. märtsil sellepärast, et alles selleks päevaks saavutavad naised 2011. aastal meeste eelmise aasta palgataseme. 97 miljonit Euroopa naist töötab alates 1. jaanuarist, kuid reaalselt hakatakse neile palka maksma alles sellel nädalal.

Võrdse töö eest võrdne tasu on üks Euroopa Liidu aluspõhimõtteid. Paraku on naiste ja meeste palgaerinevuse vähendamine võtnud aega: 2008. aasta andmete kohaselt ulatuvad palgaerinevused 5 protsendist Itaalias 30 protsendini Eestis. See näitab, et olukord tööturul on endiselt väga ebavõrdne.

Tänu ELi ja liikmesriikide võrdse tasustamise eeskirjadele on vähenenud otsese diskrimineerimise juhtumid, mis on seotud sama tööd tegevate meeste ja naiste erineva tasustamisega. Kuid palgaerinevus ei piirdu ainult sellega, vaid peegeldab jätkuvat diskrimineerimist ja ebavõrdsust
tööturul.

Palgaerinevus vähendab naiste kogu eluea jooksul saadavat sissetulekut, mis ühtlasi tähendab ka naiste madalamat pensioni. Sellest tulenevalt ähvardab vaesusoht eakaid naisi tõenäolisemalt kui mehi: 65-aastastest ja vanematest naistest on vaesusohus 22 protsenti, samas kui meeste puhul on see näitaja 16 protsenti.

Eelmisel aastal avaldatud Eurobaromeetri soolist võrdõiguslikkust käsitleva uuringu kohaselt usub 62 protsenti eurooplastest, et mitmes ühiskonnaelu valdkonnas esineb endiselt soolist ebavõrdsust. 82 protsenti vastanutest arvas, et meeste ja naiste palgaerinevus tuleks kiiremas korras kaotada ja 61 protsenti väitis, et soolise võrdsuse edendamisel on oluline roll ELi tasandi otsustel.

Uus meeste ja naiste palgaerinevuse online-kalkulaator võimaldab töötajatel ja tööandjatel palgaerinevust oma silmaga näha.

Lisateave:
Sooline võrdõiguslikkus ELis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles