Kolm asja, mida su häbemekarvad sulle «ütlevad»

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"The Ginger Cat", Renee Charroni illustratsioon umbes aastast 1940
"The Ginger Cat", Renee Charroni illustratsioon umbes aastast 1940 Foto: Mary Evans Picture Library / Scanpix

Häbemekarvade teema tekitab kirgi – sul on kindlasti oma arvamus sellest, kuidas ja kui palju peaks raseerima, samuti on naiste intiimpiirkonna ja selle hooldusega seotud müüdid ja eksiarvamused.

Prevention toob esile kolm märki ning nende võimalikud tõlgendused – siin on asjad, mida su häbemekarvad sulle sinu tervise kohta «ütlevad».

1. Sa vananed. Ilmselt tead seda muidugi ka niisama, aga vananedes pead olema valmis ka selleks, et su häbemekarvad muutuvad, eriti siis, kui saabunud on menopaus. Günekoloogid kinnitavad, et pärast menopausi väheneb karvade taastumisvõime kõikjal kehal, seega muutuvad õhemaks ka su häbemekarvad. Normaalse vananemisprotsessi juurde käib aga ka tõsiasi, et nagu juuksed, võivad hallineda ka karvad intiimpiirkonnas.

2. Sul võib olla probleeme hormonaalse tasakaaluga. Hormoonid võivad olla meie parimad sõbrad või julmemad vaenlased. Kui nendega on kõik korras, hoiavad nad töös kõik alates su immuunsüsteemist, lõpetades tujuga. Aga kui tasakaal on paigast, võib juhtuda palju halba: kaalutõus, kurnatus, liigne karvakasv. Nii et kui märkad, et karvakasv on käest läinud, ning seal, kus varem oli kaunis niit, lokkab nüüd metsik võsa, võid kaaluda oma hormoonide kontrollimist. Põhjuseid, miks hormonaaltasakaal on paigast, võib olla mitu, alates vigadest näärmete töös, lõpetades vähiga. Sümptomeid märgates pöördu kohe arsti poole.

3. Sa pead loobuma raseerimisest. Oleme varemgi kirjutanud, et moes paistab taas olevat loomulik karvakasv, kuigi hiljutine uuring sedastas, et 84 protsenti naistest ei eelista naturaalset look’i. Selles pole iseenesest midagi halba – sul on õigus oma keha kujundada täpselt nii, nagu sa soovid – küll aga võib raseerimine või vahatamine kaasa tuua lisahädasid. Need punased valulikud punnid? Tegemist on sissekasvanud karvadega. Probleemi aitab vähendada harvem raseerimine ning samuti korralik koorimine, kuna surnud naharakud soodustavad karvade sissekasvamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles