Kaheksa põhjust, miks su silmad punased on

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ramesh Amruth / Caro / Scanpix

Oled sa haige? On sul pohmell? Ilmselt oled nende küsimustega elus kokku puutunud, kui kannatad aeg-ajalt silmapunetuse all. Millised on põhjused, miks silmad punetada võivad? Ja mida selle vastu teha saab?

  1. Su silmad on kuivad. Kuivus põhjustab silmades ärritust ja põletikku. Just viimane on ka punetuse põhjuseks, kirjutab Men’s Health. Kuivad silmad kimbutavad sagedamini inimesi, kes on üle 50 aasta vanad, kuid ka ekraanidega töötavad noored inimesed on sellega sageli hädas – me ei pilguta piisavalt, kui helendavat arvutit vaatame. Lihtne viis kuivusega võidelda, on kasutada kunstpisaraid. Püüa ka sagedamini pilgutada ning tee 20-20-20 harjutust – iga 20 minuti kohta, mis sa veedad arvutiekraani taga, vaata 20 sekundit 20 jala (kuue meetri) kaugusele.
  2. Sul on allergiad. Õhus leiduvad allergeenid võivad põhjustada silmade paistetust ja põletikku. Allergiad tekitavad sügelust, seetõttu hakkad sa oma silmi hõõruma, mis omakorda teeb nad veelgi punasemaks. Lahenduseks on külm kompress, allergiaravimite osas pea nõu arstiga.
  3. Sa pole piisavalt maganud. Olgu selleks pikaleveninud õhtu teleka taga või oli uni rahutu, tulemuseks on paistes ja punased silmad. Silmad peavad olema teatud aja kinni, et pisarakanalid saaksid taastuda – pisarate vähesus põhjustab punetust. Üks sümptomitest on ka kissitamine – kuna su silmalihased peavad samuti puhkama, siis väsinuna on sul raskem pilku fookustada. Abiks on kunstpisarad, kuid parim abimees on piisav uni.
  4. Sa jood liiga palju. Asi pole ainult selles, et sa jõudsid koju varahommikul. Alkohol aitab silmalihastel lõõgastuda, mille tõttu jõuab rohkem verd silmaveresoontesse, nii näevadki need punasemad välja. Proovi näiteks Visine silmatilku, mis vähendavad punetust.
  5. Sa suitsetad. Või siis viibisid suitsetaja läheduses. Nikotiin põhjustab silmaveresoonte kokkutõmbumist, mis omakorda kuivatab silma. Kui keha tajub, et midagi sellist on toimumas, püüab ta selle vastu võidelda, laiendades silmaveresooni – tagajärjeks on punetus. Parimaks raviks on suitsetamise mahajätmine, aga ajutiselt aitab ka värskes õhus viibimine.
  6. Sul on konjuktiviit ehk silma sidekesta põletik. Tegemist on viirusliku või bakteriaalse haigusega, mis võib avalduda nii ühe kui ka mõlema silma põletikuna. See on väga nakkav ning levib kergelt ühest silmast teise vaid puudutuse teel. Põletik põhjustab silmade paistetust ja punetust nii silmade ümber kui sees. Mine arsti juurde, kes ütleb sulle, milline ravim on parim.
  7. Su silmas lõhkes veresoon. Veresoon võib silmas lõhkeda pingutuse tulemusel – näiteks köhisid liiga ägedalt – aga ka siis, kui magades sattus silmale surve, või põhjustab seda muu trauma (autoõnnetus, löök silma). Kui veresoon lõhkeb, jääb veri silma, mis võib välja näha kui üksik vereplekk, või ka «määrida» kogu su silmavalge punaseks. Lõhkenud veresooned aga iseenesest pole midagi hullu, nad lihtsalt näevad hullud välja. Muud peale paranemise ootamise sa teha ei saagi.
  8. Sa kasutasid liiga palju silmatilku. Jah, Visine-sugused punetust vähendavad silmatilgad võivad tegelikult punetuse hullemaks teha. Põhjuseks on tõsiasi, et silmatilkade tööpõhimõte on panna silmaveresooni kokku tõmbuma, et vähendada silmades verevarustust. Neid tihedalt kasutades aga harjub su keha silmatilkadega ära ning tilkade kasutamise lõppedes keha kompenseerib üle – tagajärjeks on laienenud veresooned ja punased silmad. Vahetevahel silmatilku kasutada on normaalne, aga kui sa oled pidanud neid juba üle nädala iga päev tilgutama, siis pöördu arsti poole, et teada saada, mis tegelikult punetust põhjustab.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles