Nahaarsti juhtnöörid, kuidas õigesti nägu pesta

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitriy Shironosov/ Panther Media/ Scanpix

Näo pesemine on küll selline asi, mida igaüks arvab, et teeb nii nagu kõik teisedki - kuni kuuleb, et igaühel on välja kujunenud omad harjumused. Aga mis siis on kõige õigem? Ka nägu tuleks pesta külma või sooja veega? Kas pesta paljaste käte või spetsiaalse pesukäsnaga?

Dermatoloog Karen Hammerman selgitab Greatistis, et esimene asi, mida näopesu puhul arvesse võtta, on kosmeetika. Kui sa oled meigitud, tuleks meik maha pesta õlipõhise meigieemaldusvahendiga. Ainuüksi kerge pesuga kõiki meigijäänuseid maha ei saa ja kui meik jääb nahale liiga pikaks ajaks, hakkab see poore ummistama ja vistrikke tekitama. 

Suure lubadustega uhkeldavatest meigieemalditest tasub siiski mööda vaadata ja eelistada neid, mis on õrnad, sobiva pH-tasakaaluga ning lõhnavabad. 

Kui sul on kuiv nahk, proovi kreemipõhist nahapuhastajat. Glütseriini ja sheavõiga toode aitab hästi nahka niisutada. 

Normaalse naha korral (või ka siis, kui sa ei tea oma nahatüüpi) tuleks eelistada õrna pH-tasakaalustatud nahahooldusvahendit või ka puhastusvett. Õlipõhine toode eemaldab nahalt rasu ja mustuse, aga ei tee seda liiga kuivaks. 

Rasuse naha puhul võib abi olla puhastusvahust, mis teeb naha hästi puhtaks, kuigi selle mõju võib olla üürike. Kui sul on väga rasune nahk ja sa ei taha jätta muljet, et oled oma näo just kookosrasvaga sisse õlitanud, siis tasub arutada dermatoloogiga, mida kasutada.

Akneprobleemide korral tuleb valida eriti õrn nahahooldustoode, mis aitaks nahka ravida. Liigne pesu ja üliagar aknevastaste vahendite tarvitamine võib nahka nii palju kuivatada, et see tekitab nahaärritust ja muudab probleemi hullemaks. 

Näo pesemiseks peaks alati kasutama leiget vett, kuum ja ka külm vesi selleks hästi ei sobi. Kumbki äärmus võib mõjuda halvasti naha loomulikule rasule, mis seda kaitseb. Mõtle või sellele, mis juhtub, kui pesta nõusid jääkülma veega - rasv ei tule hästi maha. Kuum vesi viib aga nahalt liiga palju rasu minema ja tagajärjeks on punetav, ärritunud nahk. 

Tavaliselt piisab sellest, kui pesta nägu kaks korda päevas ja rohkem pole vaja. 2006. aastal tehti üks uuring, mis näitas, et kui nägu pesta sagedamini, siis ei tee see küll aknet hullemaks, aga paremaks enam ka mitte.

Pesumeetod

Kanna pihkudega leiget vett näkku ja pesuvahendit kanna näole näppudega ringjate liigutuste abil. Rohkem tähelepanu nõuavad otsmik ja lõuaalune, mis tihti unustatakse. Mingit svammi, näopesulappi või surisevat pesuharja näo pesemiseks vaja ei ole, kuigi vastavaid tooteid tuleb müügile iga päev. Enamasti hõõruvad sellised abivahendid nahka ja igapäevaseks hoolduseks on seda liiga palju. 

Kui nägu on vahendiga pestud, loputa see veega puhtaks ja patsuta õrnalt rätikuga kuivaks. Kui nahk jääb märjaks, on see hea kasvulava bakteritele, mis võivad hakata juba uusi punne tekitama. 

Kuna näonahk on üsna õhuke ja õrn, tasub imeliseks tembeldatud näoharjadest rahus mööda vaadata. Näo koorimiseks ei ole sugugi vaja kõva hõõrumist, pigem võib see mõjuda halvasti. Mõne asjaga ongi nii, et lihtne lahendus on kõige parem lahendus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles