Vastlad pannkookidega

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Vastlapäev ei pea ilmtingimata mööduma vahukoorekuklite, hernesupi või ubade seltsis. Vahelduseks sobivad ka vastlapannkoogid, kus argise moosi asemel maitselisajaks jogurtiparfee või seened.

Ilmselt ei leidu kööki, kus iial poleks kuumal pannil särisenud pannkoogid. Ja tõenäoliselt on vähe ka neid, kel poleks päris oma pannkoogiretsepti, milles suur annus harjumust, maitse-eelistust ja tunnet sees.

Mõni peab krõmpsumatest prantsusepärastest kreppidest, teine väikestest kohevatest hapupiimapannkookidest. Saarioneni tootearendustehnoloog Viktoria Pavliuk, kelle tööks on ka firma pannkookide maitset mõnusamaks sättida, armastab ise üle kõige küpsetada õhukesi ülepannikooke.

Kergitusaineta, sest vastupidisel juhul ei tuleks need ju õhukesed... Ja tavaliselt on need magusamat sorti, sest tema lastele meeldib just nii.

Tainasse õli
Aga nendegi puhul on tal üks kavalus, mis sobib igasuguste pannkookide taltsutamisvõtteks: ta segab taina sisse õli, ühe liitri vedeliku kohta 50 g ehk umbes kaks supilusikatäit.

«Siis saab neid korralikul teflonpannil ilma rasvata praadida,» räägib ta omast kogemusest. Lisaks annab õli tainale ühtlasema konsistentsi ja see ei kipu tükki minema. Tainasse sobib tavaline toiduõli, rapsiõli vm – ikka see, mis kodus harjumuspärane ja millega tavaliselt ka pannkooke küpsetatakse. Kreppide tainasse võib aga panna suisa sulavõid, siis tulevad need eriti krõbedad!

Maitsekütid võivad ka ükskõik milliseid pannkooke võis praadida, maitse saab igal juhul parem. Muidugi, vältimaks või kõrbemist tuleks seejuures panni kuumus hoida suhteliselt madal.
Algajale küpsetajale annab Viktoria tainasegamise õpetuseks koguse: ühe liitri piima kohta kolm muna.

Taina paksust tuleks jahu lisades silma järgi meelepäraseks mõõta – algatuseks segage paks tainas, seda on lihtsam ühtlaseks saada. Siis alles lisage ülejäänud vedelik ja timmige parajaks. Soola ja suhkru lisamine on maitse asi, kuid suhkruga liialdada ka ei maksa – kõrgel kuumusel ajab see koogi kõrbema.

Kohevus koorest ja munast
Samuti rõhutab proff, et pann tuleks enne küpsetamist korralikult kuumaks ajada, vastasel juhul tikuvad koogid panni külge jääma. Ka rasvainet ei tasu pannile ülemäära palju valada, pigem hoopis pintseldada. Näiteks ülepannikoogid ei pruugi rohkes õlis laiali valguda ja õhukesest pannihõrgutisest pole siis juttugi.

Neile, kes pelgavad malmpanni kasutada kartuses, et koogid jäävad sellele kinni, soovitab Viktoria sellest hoidumiseks raputada pannile jämedat soola, kuumutada see läbi ja siis kuivalt ära pühkida.   

Vastlapäevaks, mille menüükombestikku kuuluvad ka pannkoogid, pakub Viktoria väikesi lusikapannkooke, mille retsept on hõrk tuletis tsaariaja omadest. Kui tavaliselt on pannkoogis kergitajaks hapupiim või sooda, siis neile annavad kohevuse vahtu löödud koor ja munavalged. Nii pole neil ka soodast kõrvalmaiku.

Sinna juurde käib ta välja ka mõned lisandid, mis pannkoogisöömise erilisemaks teevad ja tuttavale moosile vaheldust toovad. Kui eelistate soolasemat lisandit, pange ka pannkoogitainasse vähem suhkrut, nii 50 g. Alljärgneva retsepti järgi võib teha ka suuri pannkooke, ent need tulevad üpris toekad.

Hõrgud väikesed pannkoogid

4–6 sööjale
•    0,5 l piima
•    400 g nisujahu
•    200 g suhkrut
•    4 kanamuna
•    400 g 35% rõõska koort
•    2 sl toiduõli
•    0,5 tl soola
•    toiduõli praadimiseks

Sega kokku piim, nisujahu, pool suhkrukogusest ja 2 sl toiduõli. Eralda munakollased munavalgetest. Sega munakollased piima-jahusegu hulka. Vahusta munavalged soolaga kõvaks vahuks.

Vahusta rõõsk koor koos ülejäänud suhkruga pehmeks vahuks. Sega ettevaatlikult, alt üles liigutustega taina hulka ka vahustatud munavalged ja koor.
Prae väiksed pannkoogid keskmisel kuumusel mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Lisandid

Jogurtiparfee ja marjad
6 sööjale
•    väikeseid pannkooke
•    meelepäraseid külmutatud marju
Jogurtiparfeeks:
•    200 g 35% rõõska koort
•    125 g suhkrut
•    250 g maitsestamata jogurtit
Vahusta koor suhkruga pehmeks vahuks. Sega vahukoore juurde maitsestamata jogurt. Jaota saadud segu näiteks kuude ühekordsesse joogitopsi ja pane 2-3 tunniks sügavkülma.
Serveeri jogurtiparfeed koos kuumade väikeste pannkookidega ja kaunista meelepäraste marjadega.

Toorjuustukreem ja murakamoos
•    väikeseid pannkooke
•    murakamoosi
Toorjuustukreemiks:
•    100 g maitsestamata toorjuustu
•    100 g 35% rõõska koort
•    50 g suhkrut
Sega kõik ained kokku ja vahusta. Serveerimisel aseta kuumadele väikestele pannkookidele toorjuustukreemi ja kaunista murakamoosiga.

Kohupiim ja sink
6 sööjale
•    väikseid pannkooke
•    veisesinki
Kohupiimakatteks:
•    100 g maitsestamata lahjat kohupiima
•    30 g 20% hapukoort
•    1 küüslauguküüs
•    soola
•    tilli
Puhasta ja purusta küüslauk. Haki enamik tillist, osa jäta kaunistuseks.
Sega omavahel kohupiim, hapukoor, purustatud küüslauk, lisa ka sool ja till. Serveerimisel aseta väikestele pannkookidele kohupiimasegu, kaunista veisesingirulli ja tillioksaga.

Seened
6 sööjale
•    väikesi pannkooke
•    hapukoort
Seenetäidiseks:
•    200 g meelepäraseid seeni, nt metsaseeni
•    50 g mugulsibulat
•    soola, jahvatatud musta pipart
•    toiduõli praadimiseks
Haki sibul peeneks, vajadusel ka seened. Prae seened koos sibulaga, maitsesta. Serveerimisel aseta hapukoor koos seeneseguga väikestele pannkookidele. 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles