Iisraeli pardikesest väärikaks luigeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toob filmi õnnestumiseks ohvreid: filmis «V nagu veritasu» lubas end kiilaks ajada.
Toob filmi õnnestumiseks ohvreid: filmis «V nagu veritasu» lubas end kiilaks ajada. Foto: SCANPIX

Tänavu parima naisnäitleja Oscariga pärjatud Natalie Portman on muu hulgas aktiivne loomakaitsja ja vaeste abistaja.

Jeruusalemmas sündinud Natalie Portmanil on ette näidata vägagi kirju sugupuu. Kui tema vanavanemate juured ulatuvad nii Poolasse, Rumeeniasse, Austriasse kui ka Venemaale, siis günekoloogist isa on sündinud Iisraelis ning kunstnikust ema hoopiski USAs.

Natalie sõnul pidi ta väiksena iga päev kuulama jutte sellest, kui palju naisi tema viljakusprobleeme raviv isa on suutnud aidata. Seetõttu tekitas tüdruk koolis õpetajate seas hämmeldust ja oma vanematele sekeldusi, kui teatas, et tema isa tööks on naiste rasedaks tegemine.

Palju lapsepõlvemälestusi Jeruusalemma jumaldaval Nataliel Iisraelist pole, kuna vaid kolmeaastasena kolis ta perega Ameerika Ühendriikidesse. Mõned aastad USA eri paigus elanud kolmik peatus lõpuks Long Islandil.

Natalie huvi esinemise vastu sai alguse juba varajasest plikapõlvest tänu kultuurilembestele vanematele, kes õhutasid oma ainsat tütart alati üha rohkem pingutama ning mitte alla andma. Nii alustas Natalie tantsutunde juba neljaselt ja võttis teismelisena suviti osa teatrilaagritest.

Sügavam huvi esinemise vastu tekkis tal aga pärast legendaarse tantsufilmi «Dirty Dancing» nägemist. Seejärel muutis ta keldri tõeliseks teatrisaaliks ja küsis sugulastelt oma etenduse eest ka pisut raha.

Vaid 11-aastasena jäi ta aga ühes pitsa­baaris silma modelliagendile. Kuigi Natalie polnud modellikarjäärist sugugi huvitatud ning pidas seda liiga tuimaks tegevuseks, sai ta agendilt mitmeid olulisi kontakte, mis viisid ta lõpuks filmi proovivõtetele. Kuigi tüdruk oleks nooruse tõttu peaaegu välja praagitud, sai ta tänu režissöör Luc Bessonile siiski oma esimese filmirolli põnevikus «Léon».

Kui Natalie käsikirja esimest korda läbi luges ja oma rolli keerukust mõistis, puhkes ta hirmust nutma. Esimene ehmatus läks siiski kiiresti üle ja tüdruk suutis oma professionaalsusega kõiki üllatada.

Pärast edukat debüüti hakati noorele näitlejahakatisele pakkuma järjest enam filmirolle üha tuntumate režissööridega. Vanemate soovitusel hakkas Natalie oma õige perekonnanime Hershlag asemel kasutama lavanimena vanaema neiupõlvenime Portman.

Andis DiCapriole korvi
15-aastaselt oli Natalie end juba tõestanud ja muutunud nõutud näitlejannaks. Samas ei olnud ta sugugi nõus igale pakkumisele uisapäisa «jah» ütlema, vaid tahtis mängida positiivseid tegelaskujusid ja jääda väikeste tüdrukute iidoliks.

Nii ütles ta ära mitmest õudusfilmist, skandaalsest «Lolitast» ning isegi maailmakuulsast filmist «Romeo ja Julia», kuna talle ei sobinud mõned stseenid ja liiga suur vanusevahe Romeod kehastanud Leonardo DiCaprioga.

Natalie arvates ei peaks filmides nii palju vägivalda ja ebameeldivaid juhtumisi propageerima ning tuleks näidata pigem positiivset eeskuju. Oma põhimõtete järgi käitus näitlejanna ka eraelus: hoidus alkoholist, suitsetamisest ja narkootikumidest ning lõpetas keskkooli kiitusega.

Hoolimata mitmetest suurrollidest, sealhulgas kassahitis «Tähtede sõda», otsustas Natalie minna mainekasse Harvardi ülikooli psühholoogiat õppima. Kuigi Portman riskis mitmete pakkumiste kaotamisega, teatas ta, et soovib olla pigem pisut targem kui lihtsalt filmistaar. Liigse tähelepanu vältimiseks ei kasutanud Natalie ülikoolis Portmani nime, mistõttu said paljud Harvardis õppinud Natalied erakordselt palju kirju salajastelt austajatelt.  

Kiilaks ja kaalust alla
Üheks tema karjääri olulisemaks filmiks osutus «Tule lähemale», kus Portman kehastas üllataval kombel stripparit. Ta sai julge rolli eest Kuldgloobuse, samuti kandideeris ta Oscarile. Kauaoodatud kuldmehikese viis Portman koju aga tänavu menufilmis «Must luik» kehastatud baleriinirolli eest.

Samuti tõi linateos näitlejannale Kuldgloobuse, Briti Filmiakadeemia ja Ekraaninäitlejate Gildi auhinna ning muutis täielikult ka Natalie eraelu. Nimelt kohtus ta võtetel prantsuse balletitantsija ja koreograafi Benjamin Millepiediga. 2009. aasta lõpus nägi avalikkus neid esmakordselt paarina ning mullu detsembris tulid uudised nende kihlusest ja ka Natalie rasedusest.

Portman on muu hulgas aktiivne loomaõiguste ja puhta keskkonna eest seisja. Samuti on ta juba kaheksandast eluaastast saati taimetoitlane.

Selle radikaalse otsuse põhjustas ühel isa meditsiinikonverentsil kana peal demonstreeritud operatsiooni nägemisest saadud šokk. Veel on ta osalenud mitmes arengumaade elanikke abistavas programmis, pidanud külalislektorina üliõpilastele loenguid terrorismi teemal, on rahvusvahelise mittetulundusorganisatsiooni FINCA International esindaja ning Iis­raeli-Palestiina konflikti vastase liikumise OneVoice liige.

Tundub, et Natalie on ülla eesmärgi või huvitava filmirolli nimel võimeline tegema kõike. Nii sai ta viis aastat tagasi suure tähelepanu osaliseks, kui nõustus filmi «V nagu veritasu» jaoks oma  kiharatest loobuma.

Ülipopulaarse linateose «Must luik» ettevalmistuseks treenis näitlejanna aga poole aasta jooksul kuni kaheksa tundi päevas ning võttis üheksa kilo alla. Praegu ootab näitlejanna aga põnevusega oma järgmist, tähtsaimat rolli – suvel sündiva pisipõnni ema rolli.

CV
Natalie Hershlag (Portman)


Sündinud 9. juunil 1981. aastal Jeruusalemmas

Haridus: Syosset High School (New York), Harvardi Ülikool (1999–2003), kursus Jeruusalemma Heebrea Ülikoolis (2004)

Olulisemad filmirollid: «Léon» (1994), «Marss ründab!» (1996), «Tähtede sõda I: Nähtamatu oht» (1999), «Zoolander» (2001), «Tähtede sõda II: Kloonide rünnak» (2002), «Külmale mäele» (2003), «Tule lähemale» (2004),  «Tähtede sõda III: Sithi kättemaks» (2005), «V nagu veritasu» (2006), «Minu mustikakarva ööd» (2007), «Vennad» (2009), «Must luik» (2010)

Auhinnad: parima naiskõrvalosa Kuldgloobus (2005), parima näitlejanna Saturni auhind (2007), parima näitlejanna Oscar, BAFTA, Kuldgloobus ja Ekraaninäitlejate Gildi auhind (2011)

Hobid: reisimine, sukeldumine
Lemmikmuusikud: Radiohead, Stevie Wonder, Nirvana, Portishead
Lapsena soovis saada astronaudiks, arstiks, loomaarstiks, merineitsiks ja haldjaks
Kui võiks sündida loomana, sooviks olla elevant

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles