Noor fotograaf äratab ellu laste moepildid

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse avamisel: Katrina Tang kohvikus Boheem.
Näituse avamisel: Katrina Tang kohvikus Boheem. Foto: Liis Treimann

Nõukogude ajal ilmusid laste moefotod ajakirja Siluett erinumbrites. Uusi tuuli selles vallas tutvustab oma esiknäitusel Katrina Tang – eestlanna, kes sai fotokunstnikuks Inglismaal.

Pärnakas Katrina Tang (25) on tüdruk, kes pärast gümnaasiumi lõpetamist otsustas – nagu paljud  teisedki noored –, et tuleb end välismaal proovile panna.

Õppides Lõuna-Inglismaal Bournemouthi keeltekoolis, sattus Katrina elama perre, kus ema oli kutseline piltnik ja tütar tema assistent.

«Nende õhutusel astusingi Bournemouthi kunstiinstituuti fotograafia erialale,» selgitab neiu, kuidas tema tee tulevase ametiga peaaegu iseenesest ristus. «Vahel asjad lihtsalt juhtuvad ja lähevad täpselt nii, nagu minema peavad...»

Kunstiinstituudi lõpetas Katrina 2008. aastal, ent loomulikult ei tähendanud see automaatselt töökohta.  Ta harjutas abilisena kätt mitmes Londoni fotostuudios, kuid varsti saabus äratundmine: kellegi teise assistent ta olla ei taha. «Mind vaadati seal nagu halli hiirekest, inimest, kes serveerib teed ja kohvi ja pärast pühib põranda ära,» põhjendab ta. Vajadus ennast tõestada seetõttu vaid kasvas.

Õnneks juhtus nii, et Katrinat soovitati moefirmale French Connection UK. Proovitöö sobis ja peagi hakkasid Katrina pildid ilmuma prestiižses laste moeajakirjas Junior. Väljaanne kuulub samasse klassi mis Vogue Bambini Itaalias, Cookie USAs või Milk Prantsusmaal.

«Mul peaksid vist suuremad ambitsioonid olema,» käis Katrinal, kel just pildid lastest kõige paremini välja kukuvad, peast läbi.

Ülikooli lõputööks esitas Katrina pildiseeria Eesti maakoolide lastest. Junioris löödi kaht kätt kokku: just selliseid pilte, ainult et moefotodena, meil vajataksegi! Katrina mõtiskles: kuigi tema kunstnikuhing ihkas teha midagi lihtsalt esteetiliselt kaunist, ei juhtuks midagi, kui fotodel oleks ka ilusad lasteriided. See annab ju vaid lisaväärtust. Pealegi on sissetulekut vaja, ja ega laste siirus, muhedus ja vahetus kuhugi kao.

«Tunnen end lapsi pildistades mugavalt, vanemate inimestega lähen kuidagi krampi,» räägib Katrina Tang, kelle esimene isikunäitus avati Tallinna kohvikus Boheem. Piigal on õigus, kui ütleb, et seesugust 11 tööst koosnevat väljapanekut pole siinmail vist varem eksponeeritudki.

Kõik taiesed on ilmunud ajakirjas Junior ning piltidel on ikka Eesti lapsed, interjööriks aga Katrina vanaema kodu.

«Mu tulevik on siiski lahtine, ei tea, mis homnegi toob,» tunnistab Katrina. «Ise tahaksin väga Eestisse tagasi tulla ja siin end teostada ja tõestada, aga praegu pole siin lastele mõeldud moefotode turgu vaat et olemaski... Loodame, et tekib. See ongi minu unistus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles