Väsinud silmi lõõgastavad silmaharjutused ja massaaž

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
The Body Shopi «Kehahoolduse käsiraamat»
The Body Shopi «Kehahoolduse käsiraamat» Foto: Kirjastus Varrak

Sageli on silmadega seotud vaevused tingitud nende väsimusest, mille tingib töö arvutiga. Üha enam toiminguid ja tegevusi on üle viidud digitaalsesse keskkonda, mis teeb elu igati mugavaks, ent silmadele ei anna piisavalt puhkust, kui just ise seda teadlikult ei tee.

Arvutiekraani vaatamine, väikese kirjaga teksti lugemine ja keskendumisest või ka stressist kulmukortsutamine mõjub silmadele väsitavalt, tuues sõltuvalt inimesest kaasa kas peavalu, punased ja ärritunud silmad või ka ähmasema nägemise, kirjutatakse The Body Shopi «Kehahoolduse käsiraamatus».

Silmale on vaja pakkuda erinevat koormust

Silmakliiniku Laservisioon juhataja ja silmaarsti Tiina Pakosta sõnul on arvutiekraanile fokusseeritud silmadele tekkiv koormus võrreldav ebamugava istumisasendiga, kui jalg on kõveralt, nii et lihas tõmbub pingesse. Täpselt sama juhtub silmalihasega. Silm on tema sõnul mõeldud vaatama ikkagi erinevatesse kaugustesse ja sellest lähtuvalt on kasulikud ka erinevad silmaharjutused.

Sellised harjutused pakuvad silmale teistsugust koormust, mis muidu kaasnekski teisi tegevusi vahelduseks arvutiekraani taga istumisele tehes. Parim puhkus silmale pärast pikka lähedale vaatamist, olgu siis kirjatööd tehes, lugemist või tõepoolest arvutiekraani vaadates, on liikumine, eriti värskes õhus.

Kui väike laps teeb automaatselt ise silmaharjutusi, kui talle anda erinevaid tegevusi, mille käigus erinevatesse kaugustesse vaadata, siis täiskasvanud inimene võiks selliseid harjutusi täiesti teadlikult teha. «Harjutused on väga head, sest nad lõõgastavad silmalihaseid ja panevad neid rohkem tööle,» ütles Tiina Pakosta.

Puhkepausid ja massaaž

«Kehahoolduse käsiraamatus» peetakse kõige olulisemaks silmi ülekoormava tegevuse juures harjutada end tööd katkestama ja sagedasi puhkepause tegema. Lisaks pakuvad leevendust erinevad harjutused ja spetsiaalselt silmadele mõeldud enesemassaaživõtted.

The Body Shopi käsiraamatus soovitatakse silmi näiteks peopesadega masseerida: «Pese kõigepealt käed ja hõõru neid vastastikku, kuni need soojenevad. Pane peopesad suletud silmadele, nii et sõrmed toetuvad otsmikule. Vajuta pihkudega silmadele nii tugevasti, kui tundub mugav. Hinga sügavalt. Säilita see asend mõneks minutiks.» Harjutust ei soovitata teha kontaktläätsede kandjatel.

Silmadele puhkuse andmiseks pidevast keskendumisest lähedal asetsetavatele objektidele soovitatakse hoida käsi umbes 30 sentimeetri kaugusel näost, nii et sõrmed on suunatud üles. Sügavalt sisse hingates tuleb käed lahku viia ja vaadata nende vahelt mõnd kauget punkti, seejärel käed jälle kokku viia ja nägemisfookust nii kohandades, et silmade tähelepanukeskmes peopesad. Harjutust võib teha paari-kolme minuti vältel käte asendit vahetades.

Punktmassaaživõtetena pakutakse välja nii punktide vajutamist silma ja ninajuure vahel kui ka silma välisserva juures. Esimesena mainitud harjutus aitab lõõgastada valusaid silmi, leevendada peavalu, teravdada ähmastunud nägemist ja ka palavikku langetada. Teine harjutus vähendab silmade pinget tänu sellele, et parandab vereringet.

Artikli kirjutamisel on kasutatud The Body Shopi «Kehahoolduse käsiraamatut» (Varrak, 2011).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles