Pooled meestest võivad olla HPVga nakatunud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: SCANPIX

Teadlaste hinnangul võivad pooled maailma meestest olla nakatunud inimese papilloomiviirusega – infektsiooniga, mis põhjustab nii emakakaela- kui ka teisi vähkkasvajaid.

Samal ajal kui tüdrukutele ja noortele naistele (vanusevahemikus 11 kuni 26 eluaastat) on vaktsiin soovitatav, on pikalt kaalutletud, kas poisse ja noori mehi peaks vaktsineerima või mitte, vahendas teadus.err.ee.

HPV on emakakaelavähi peamiseks põhjuseks ning viiruse erinevad tüved põhjustavad ka anuse-, peenise-, pea- ja kaelavähki, mida võiks ennetada just poiste ja meeste vaktsineerimine. Genitaalseid HPV infektsioone kannavad hinnanguliselt pooled maailma meestest, sealjuures kannavad mehed erinevalt naistest HPV infektsioone enamasti kogu elu jooksul.

Antud uuring näitab HPV nakatumiste kõrget osakaalu meeste hulgas ning on selge, et viirust kantakse üle naistele, mistõttu oleks väga oluline vaktsineerida mehi nii nende endi kui ka partnerite kaitseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles