Mis on setsuuri ja kuidas seda küpsetada?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ajakirjade Kirjastus

Eesti juurtega Kati Jaakonen on üks esimesi ja populaarsemaid toidublogijaid Soomes. Lisaks inspireerivate retseptide jagamisele oma blogis Hellapoliisi on ta avaldanud 45 kokaraamatut. Uus kokaraamat  «Leivad ja leivahõrgutised» on Kati Jaakoneni esimene eesti keelde tõlgitud raamat.

Nii soomlaste kui ka eestlaste jaoks on leib alati püha olnud. Raamatusse on autor kokku pannud lihtsalt tehtavad leiva-saia retseptid, mis nii koostisosadelt kui ka valmistusviisilt vastavad tänapäevase toiduvalmistamise trendidele. Ent imehead leiba lausa ühe näpuliigutusega siiski valmis ei tee, mistõttu kui leivaküpsetamiseks ei jätku aega või huvi, saab ka poeleivast mitmesuguseid hõrgutisi välja võluda. Siinne raamat ongi innustav kogumik leiva- ja leivaga toitude retsepte nii hommikusöögiks, lõunasupi seltsiliseks, magusroaks kui ka lihtsalt maiustamiseks.

Setsuuri 

2 PIKLIKKU PÄTSI

Setsuuri on mõõdukalt maitsestatud leib, mida võid valmistada näiteks lihavõteteks või jõuludeks.  Küpseta mitu leivapätsi ja võta külla minnes kingituseks kaasa.

Juuretis:

  • 5 dl vett
  • 50 g presspärmi
  • 1½ dl rukkijahu
  • 1½ dl tumedat mitmevilja jahusegu (Tartu Mill) või Veski Mati isekerkivat jahu

TAINAS:

  • 2 tl soola
  • 1 dl siirupit
  • 3 tl fenkoliseemneid
  • 1 tl jahvatatud pomerantsikoort
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • 4 dl tumedat mitmevilja jahusegu (Tartu Mill) või Veski Mati isekerkivat jahu
  • 4 dl nisujahu
  • 50 g pehmet võid

MÄÄRIMISEKS:

  • ½ dl vett
  • ½ dl tumedat siirupit

Valmista juuretis. 

Lahusta pärm käesoojas vees. Sega juurde rukki- ja tume mitmevilja jahusegu või isekerkiv jahu.  

Lase tainal rätiku all soojas kohas umbes tund aga seista. 

Foto: Ajakirjade Kirjastus

Sega juuretise hulka sool, siirup, fenkoliseemned ja maitseained. 

Sõtku tainasse jahud osade kaupa ja lõpuks sõtku juurde ka pehme või.  

Lase soojas kohas rätiku all umbes pool tundi kerkida. 

Sõtku tainast õhumullid välja ja jaga tainas kaheks. Vormi piklikeks pätsideks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 

Lase rätiku all umbes 30 minutit kerkida.  

Tee noa või kääridega pätside peale sisselõiked. Määri leivad vee-siirupiseguga. 

Küpseta 200-kraadises ahjus alumisel siinil 30–40 minutit. 

Jahuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles