Uuring: liigne sotsiaalmeedia kasutamine suurendab depressiooni riski

Grete Tammoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Viktor Cap / PantherMedia / Scanpix

Kui veedad enamiku ajast Instagrami pilte postitades või mööda Facebooki uudisvoogu kerides, siis tasub enda harjumusi muutma hakata. Hiljutise uuringu käigus leiti, et inimestel, kes kasutavad rohkem sotsiaalmeediat, on suurem risk ärevushäire või depressiooni tekkeks, vahendab Woman’s Day.

Pittsburghi ülikooli teadlaste poolt läbi viidud uuringus osales 1700 Y-generatsiooni inimest. Tulemused näitasid, et seitset kuni kümmet erinevat sotsiaalmeedia platvormi kasutavatel inimestel on lausa kolm korda suurem tõenäosus depressiooni haigestuda kui neil, kes kasutavad vaid kuni kahte erinevat sotsiaalmeedia väljundit. Uurimuse käigus võeti arvesse ka võimalikud erinevad faktorid, mis võivad masendusele kaasa aidata, nagu rass, sugu ning suhtestaatus.

Uuringu ühe peaautori Brian A. Primacki sõnul ei tähenda tulemused aga seda, et inimesed peaksid sotsiaalmeedia täielikult hülgama, kuna edasised uuringud antud vallas on kahtlemata vajalikud. Tema arvates on võimalik ka see, et inimesed, kes depressiooni või ärevuse sümptomeid kogevad, kipuvad seetõttu rohkem ka sotsiaalmeediat kasutama. Samas ei saa muidugi välistada ka seda, et just erinevate sotsiaalmeedia kanalite jälgimine ning haldamine on see, mis võib inimese lõpuks depressioonini viia.

Nii et Facebooki, Instagrami ja Twitteri kontosid pole vaja koheselt kustutama rutata, kuid tasuks end teatud määral piirata. Kui märkad peale sotsiaalmeedias surfamist teatavat tujulangust, siis oleks vast hea mõte väheke pausi pidada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles