Märgid, mis viitavad sellele, et peaksid uuel aastal töökohta vahetama

Grete Tammoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Me kõik teame neid inimesi, kes armastavad enda tööd. Nad ärkavad igal hommikul naeratus näol ning lähevad tööle alati suure rõõmuga. Nad on eluga rahul, kuna naudivad seda, millega tegelevad. Spektrumi teises otsas on aga need õnnetud inimesed, kes ei suuda hommikuti end kuidagi voodist püsti ajada ning ees terendav tööpäev ei tee muud, kui ajab südame pahaks. Kui sina kuulud juhuslikult viimasesse kategooriasse, siis võiksid uuel aastal töökoha vahetamist kaaluda.

Psühholoog Nikki Martineze sõnul on uus aasta väga hea aeg, et enda eesmärgid järgnevaks kaheteistkümneks kuuks põhjalikult läbi mõelda, vahendab Bustle. Uue aasta lähenemine on nagu iga-aastane meeldetuletus, mis käsib enda elu kriitilise pilguga üle vaadata ning jõuda selgusele, kas mõttekam on samas vaimus jätkata või midagi muuta.

Me veedame tervelt 1/3 oma elust tööl, nii et kui tunned, et töö ei tee sind õnnelikuks ning sa ei saa end piisavalt teostada, siis võta midagi ette. Martinez toob välja ka tõsiasja, et kuna inimene veedab nii suure osa oma ajast tööl, siis kanduvad tööl kogetud emotsioonid tihtipeale üle ka muudesse eluvaldkondadesse. Kui tööga ei olda rahul, siis tunduvad ka eraeluprobleemid keerulisemad ning inimese rahulolematus üha suureneb. Enda tööd nautivad inimesed on suure tõenäosusega rõõmsamad ka väljaspool tööaega, kuna head emotsioonid ja positiivne suhtumine kandub üle ka eraellu.

Järgnevalt toome välja märgid, mis viitavad tugevalt sellele, et võiksid järgmisel aastal uue töökoha peale mõelda.

Tööprobleemid tulevad koju kaasa. Aeg-ajalt võib ikka juhtuda, et peale päeva lõppu on vaja tööd koju kaasa võtta või tegeleda tööasjadega näiteks nädalavahetusel, kuid kui töömured kipuvad juba suhteid rikkuma või hakkavad vaimselt üle jõu käima, siis on aeg mõelda muutustele.

Tunned end pidevalt ärevil. Igaühel on stressirohkeid päevi, nädalaid või halvemal juhul isegi kuid. Sellistel aegadel on normaalne end tavapärasest ärevamana tunda, kuid kui enamik inimesi suudab peale stressiperioodi lõppu end lihtsasti uuesti positiivsele lainele häälestada, siis enda töökohaga mitte rahul olevate inimeste jaoks asi nii lihtne ei ole. Stress käib nendega pidevalt kaasas ning häirib igapäevast elurütmi. Kui inimene midagi ette ei võta, siis võib pidev stress lõpuks viia ka kõrgvererõhutõve ja muude füüsiliste ning vaimsete terviseprobleemideni.

Sul on töö juures igav. Kui avastad end tööpäeva jooksul korduvalt Facebookis aega surnuks löömas või internetis tobedaid isiksuseteste katsetamas, siis võib see olla märgiks, et tasuks ehk otsida uut ning huvitavamat ametit. Igavus võib viidata ka sellele, et oled enda praeguse töö jaoks ülekvalifitseeritud. See on ju muidugi tore, et saad enda tööga nii kiiresti ja hästi hakkama, et võiksid seda ka silmad kinni teha, kuid vahest oleks aeg liikuda edasi uute ja suuremate väljakutsete juurde?

Sul on lihtsalt jumala savi. Elutreener Foram Shethi sõnul on enda töösse kirglikult suhtuvad inimesed töö juures üldiselt innukad ning energilised. Kui sul on tööasjadest aga täiesti suva ning oleksid parema meelega ükskõik, kus mujal, siis on ilmselgelt aeg muutusteks. Sheth soovitab inimestel jälgida, millega nad tegelevad sel ajal, kui üritavad töökohustustest kõrvale hiilida. See on hea võimalus aru saada, mida sulle tegelikult teha meeldib.

Sa kadestad enda sõpru. Kadedus on üks inimloomuse osa, sinna pole midagi parata.  Kui avastad, et sinu kadedus on aga suunatud su edukatele sõpradele, kes enda tööd armastavad ning karjääriredelil jõudsalt ülespoole ronivad, siis on see halb näitaja. Arvatavasti väljendavad need tunded eelkõige seda, et sa pole enda praeguse töökohaga rahul. See peaks olema piisavaks põhjuseks, et ametit vahetada ning otsida endale töö, mis oleks sulle oluline.

Asjad, mida teed, tunduvad mõttetud. Pidid sõpradega välja minemise vahele jätma, et teha valmis esitlus, mida keegi nagunii enam kunagi hiljem ei vaata? Päris nõme. Igaüks tahab tunda, et tema töö on tähenduslik ning sellel on mingi kindel eesmärk või tulem. Kui tunned, et see, mida sa teed, ei oma mitte mingisugust tähtsust, siis oleks ilmselt aeg hakata tegema midagi sellist, mis aitaks sul end vajalikuna tunda.

Kui tunned, et mõni – võib-olla isegi enamik – nendest märkidest käib ka sinu kohta, siis tasub kindlasti uuel aastal töökoha vahetamisele mõelda. Sa ei kujuta ettegi, kui palju see muutus su elu parandada võib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles