Mis on sinu emotsionaalne tüüp?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas oled pigem kuulaja või rääkija rollis?
Kas oled pigem kuulaja või rääkija rollis? Foto: SCANPIX

Et paremini mõista, mil viisil sa end inimestega seod, on oluline teada enda emotsionaalset tüüpi. Tegemist on sõelaga, läbi mille näed maailma – sinu iseloomu püsiva omadusega, mis avaldub eriti stressiperioodil.
 

Emotsionaalne tüüp tuleneb sinu peamistest suundumustest, millest võid teadlikult parima võtta ning ka teiste tüüpide sümpaatseid jooni endas juurutada, kirjutas Huffington Post.

Järgnevalt on toodud neli põhilist emotsionaalset tüüpi. Vaata, milline kirjeldus kõige rohkem sinu iseloomule vastab, kuigi tuttavaid jooni võid ka teistest variantidest leida. Enda tüübi teadmine võimaldab paremini mõista suhteid teiste inimestega ning aitab emotsioone juhtida.

Tunnetega toimetulek ei tähenda nende vähenemist või alla surumist. See seisneb tasakaalu saavutamises, kõige ebakindlamate valdkondade tugevdamises ning enda omadustest viimase võtmises.

Intellektuaalne: intensiivne mõtleja

Intellektuaalid on terased, väljendusrikkad, sügavalt analüütilised ning mõttetöös tugevad. Maailma näevad nad läbinisti ratsionaalse pilguga. Tuntud teravates olukordades rahu säilitamise poolest, võitlevad nad sageli emotsioonidega, ei usalda sisetunnet ning suhtuvad ettevaatlikkusega kõike lihtsameelsesse, sensuaalsesse ja mängulisse.

Kas oled intellektuaalne?

Kas usud, et suudad mõtlemise teel kõik lahendused leida? Kui puutud kokku probleemiga, kas hakkad kohe plusse ja miinuseid analüüsima, märkamata, mis tundeid olukord sinus tekitab? Kas eelistad planeerimist spontaansusele? Kas sinu üliaktiivne mõttetegevus ei lase sul uinuda?

Kui nii, siis proovi järgnevat:

  • Hinga. Kui satud vaimselt ummikseisu, siis lihtsalt hinga sügavalt – läbi nina sisse ja suu kaudu välja.
  • Liiguta. Olenemata, kas jalutad, rulluisutad või tõstad raskusi, rahustab treening koormatud meelt.
  • Empaatia. Küsi endalt, kuidas su sõnad saaksid tulla ka südamest, mitte vaid peast. Püüa armsamaid mõista, enne kui nendega tekkinud probleemi liiga järsult lahendama hakkad.

Empaatiline: emotsioonide käsn

Empaatilised inimesed on väga tundlikud, armastavad ja toetavad. Nad on emotsioonidele vastuvõtlikud ning kipuvad tundma kõike - vahel äärmusteni.

Kas oled empaatiline?

Kas sind on nimetatud liiga emotsionaalseks või ülitundlikuks? Kui sõber on endast väljas, kas tunned koheselt sama? Kas leiad energiat üksindusest ning sind kurnavad rahvarohked paigad? Kas oled helide, lõhnade ja ülearuse jutustamise suhtes tundlik?

Kui nii, siis proovi järgnevat:

  • Tee rahunemiseks päeva jooksul lühikesi pause. Mine välja jalutama või mediteeri üksi enda toas. Keskendu rõhuvate emotsioonide – näiteks ärevuse ja hirmu – väljahingamisele, et need kehas ei kuhjuks.
  • Kaitse tundlikke meeli. Kirjuta üles viis emotsionaalselt kõige ärevamat olukorda ning koosta plaan neis toimimiseks, et mitte paanikasse sattuda.

Kaljukindel: tugev ja vaikne

Järjekindla, usaldusväärse ja stabiilsena on nad alati teiste jaoks olemas. Nende läheduses suudad enda tundeid vabalt väljendada – nad ei ärritu ega mõista hukka. Sageli on neil aga raskusi enda tunnetest rääkimisel, mida kaaslased neid alati tegema õhutavad.

Kas oled kaljukindel?

Sul on lihtsam kuulata kui enda tundeid jagada? Kas leiad sageli, et oled ruumis kõige usaldatavam inimene? Kas oled tavaliselt suhete hetkeseisuga rahul (kuigi teised sind emotsionaalselt närtsitada püüavad)?

Kui nii, siis proovi järgnevat:

  • Selle asemel, et oodata teiste initsiatiivi, algata ise emotsioonide jagamist. Pea silmas, et tunnete näitamine on samuti kaastunde ja helduse vormiks.
  • Väljenda iga päev üht tunnet. Kirjuta päevikusse, mis emotsiooni parajasti koged ning ära hoia end tagasi. Oled vihane? Rahul? Armunud? Mis iganes see ka poleks, braavo! Räägi sellest kellelegi – väljenda tunnet.

Ülevoolav: emotsioonide lainel

Ülevoolavad isikud teavad, mida tunnevad ja armastavad seda jagada. Kellegi eest ei jää varjatuks, mis seisus nad on. Negatiivsetest tunnetest suudavad nad kiiresti lahti lasta. Miinuseks on ülevoolavate inimeste kalduvus «liiga palju infot» jagada, mis võib teisi väsitada.

Kas oled ülevoolav?

Kas muutud rahutuks, kui emotsioone endale hoiad? Kas probleemi tekkimisel on sinu esimene mõte telefon haarata ja sellest rääkida? Kas sul on raske teiste emotsionaalseid piire tajuda?

Kui nii, siis proovi järgnevat:

  • Enne toetuse otsimist järgi sisetunnet. Võta paar vaikset minutit endasse süüvimiseks, et näha, mida ütleb intuitsioon. Proovi olukord lahendada rahuliku ja keskendununa – jälgi enda mõttevälgatusi ja «ahhaa» momente. Harjuta, et suudaksid ka iseseisvalt enda emotsioonidega toime tulla.

Kõige tähtsam suhe, mis sul kunagi olema saab, on iseendaga. Kui see on hea, siis saad ka teistega imelisi suhteid luua. Emotsionaalse tüübi teadmine on hüppelauaks, et tunnetuslikult areneda ja tõeliselt tugevaks inimeseks saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles