«Surmasuudlus», mis psühholoogide sõnul tapab suhte

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Krzysztof Zabłocki / PantherMedia / Scanpix

Sa oled teel koju ning plaanid esimese asjana oma partnerilt uurida, kuidas tema päev läks ning aktiivselt kuulata. Kuid niipea, kui sa ukse avad, olete te juba ülepeakaela vaidluses mingil järjekordsel tühisel teemal.

Ära muretse, psühholoog John Gottman ütleb, et on täiesti normaalne, kui paarid tühiasjade pärast tülitsevad. Kuid tasub tähele panna, mis juhtub järgmiseks, vahendab Business Insider.

Mõtle, kuidas sa reageerid sellele, mille üle te tülitsete. Ütleme, et teemaks on valet sorti pesuvahend, mille su partner ostis. Kas sa kuulad, mis on tema põhjendus? Kas sa mõistad, et ehk sa eksisid ning vajadusel palud vabandust? Või mõtled sa hoopis omaette: «Milline idioot ei saa aru, et valgele pesule mõeldud vahendiga ei saa värvilist pesu pesta?»

Kui sa kipud tegema viimast, siis suure tõenäosusega näitad sa partneri suhtes välja põlgust ning just see on «surmasuudlus», mis määrab hukule suure osa paarisuhteid.

Põlgus, mis on viha ja vastikuse segu, on märksa toksilisem kui lihtne frustratsioon või negatiivsus. See tähendab, et sa ei pea partnerit endaga võrdseks, vaid vaatad talle ülevalt alla. Gottman on avastanud, et ainuüksi selle põhjal võib ennustada 93 protsendi täpsusega, kas suhe jääb püsima või mitte.

Kui sa avastad, et käitud just sel viisil, siis ei maksa veel meelt heita. Gottman sõnab, et esimene samm suhte parandamise teel on mürgise mustri märkamine. Sa pead leidma viisi, kuidas asendada see käitumine positiivsemaga. Nii suurendad sa võimalusi, et te jääte pikemaks ajaks kokku. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles