30 huvitavat fakti jõuludest, mida sa veel ehk ei teadnud

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Igor Sapozhkov / PantherMedia / Scanpix

Talvise pööripäeva ja lähenevate jõulupühade valguses heidame pilgu jõuludele. Siin on mõned faktid, mida sa ehk veel nende pühade kohta ei teadnud.

  1. Püha Nikolaus, kellest kasvas välja jõuluvana, ei olnud sugugi rõõmsameelne mehike. Teda kujutati algselt kui karmi ja distsiplineerivat kuju.
  2. Ühes Peruu külas on omamoodi traditsioon – naabrid ja sõbrad lahendavad jõululaupäeval aasta jooksul kogunenud tülid ära… omavahel sel päeval rusikavõitlust pidades.
  3. Veel sajand tagasi oli läänemaailmas väga populaarne rääkida jõuluõhtul hoopis õuduslugusid.
  4. Mõned loomaaiad (ka Tallinna oma) võtavad annetustena vastu jõulukuuski, mis hiljem loomadele söödetakse.
  5. Rootsis on pikaajaline jõulutraditsioon veeta päev vaadates Piilupart Donaldi multikaid.
  6. Paljud populaarsed jõululaulud on kirjutanud hoopis juudi soost inimesed, näiteks «Talvevõlumaa» ja «Valged jõulud».
  7. Kui puuvõõrik läänemaailmas jõulutraditsiooniks sai, usuti, et sel on suguvõimet parandav toime.
  8. Kommikepikesed polnud originaalis punasetriibulised, vaid üleni valged.
  9. «Aisakell» («Jingle Bells») polnud algselt mitte jõululaul, vaid kirjutatud hoopis USA tänupühade tarbeks.
  10. Islandil on 13 erinevat «jõuluvana». Üks neist, kelle nimeks on Gryla, on vana naine, kes röövib lapsi.
  11. Kunstkuuske tuleb kasutada vähemalt kakskümmend aastat, enne kui ta on «rohelisem» ehk ökom kui metsast toodud puu.
  12. Paljud jaapanlased söövad jõulutoiduna populaarse kiirtoiduketi KFC kanaroogasid. Tegemist on nii populaarse traditsiooniga, et inimesed peavad tegema broneeringuid suisa kaks kuud ette, et jõuluõhtul lauda saada.
  13. Norra teadlased on esitanud hüpoteesi, et põhjapõder Rudolfi punase nina põhjuseks on tõenäoliselt hingamisteede infektsioon.
  14. Esimesed kunstkuused tegid sakslased, kes kasutasid selleks värvitud hanesulgi.
  15. Igal aastal saadetakse ainuüksi USAs üle kolme miljardi jõulukaardi.
  16. Facebooki andmetel on kõige populaarsem aeg paaridel lahku minna kaks nädalat enne jõule. Samas kõige vähem lahkuminekuid toimub esimesel jõulupühal.
  17. Jõulude traditsioonilised värvid on punane, roheline ja kuldne. Punane sümboliseerib Jeesuse verd, roheline on taassünni värv ning kuldne märgib nii valgust kui ka kuningliku soo jõukust.
  18. Vastupidiselt populaarsele arvamusele ei ole jõuluaeg suitsiididerohke. Kõige rohkem enesetappe sooritatakse hoopis kevadel. Vastupidiselt populaarsele arvamusele ei ole jõuluaeg suitsiididerohke. Kõige rohkem enesetappe sooritatakse hoopis kevadel.
  19. Boliivias tähistatakse jõule südaöise missaga, mille aukülaliseks on kukk. Kukk sümboliseerib usku, et tegemist oli esimese loomariigi esindajaga, kes teatas Jeesuslapsukese sünnist.
  20. Britid kannavad jõululauas paberist kroone.
  21. Druiidid pidasid puuvõõrikut pühaks, kuna see on igihaljas ning kannab vilja ka sel ajal, kui kõik teised taimed näivad surevat. Nad uskusid, et sel on võime parandada viljatust, parandada närvihaigusi ning võidelda kurja silma vastu.
  22. Asteekide jaoks sümboliseeris jõulutähe täiuslikult punane värv puhtust ning seda kasutati meditsiinis palavikualandajana.
  23. Jõulude juured peituvad paganlikes traditsioonides, näiteks peeti Roomas 17.-23. detsembrini Saturnalia-pidustusi ning 25. detsembril tähistati päikese sündi (Deus Sol Invictus ). Kristlik kirik oli agar neid traditsioone maha salgama, selle asemel teatasid nad, et Jeesus sündis 25. detsembril, et pühadega liituda. Ometi ei viita miski, et Jeesus just sel ajal olevat sündinud.
  24. Puritaan Oliver Cromwell keelas Inglismaal aastatel 1649-1660 kõik jõulupidustused, seejuures ka jõululaulude laulmise. Ainus, mis oli lubatud, oli palve ja jumalateenistus.
  25. Üks moodsa jõuluvana eelkäija on ka Skandinaavia jumal Odin. Müüdi kohaselt oli Odinil lendav hobune Sleipnir, kellel oli kaheksa jalga. Talvel jagas Odin nii kinke kui karistusi ning lapsed täitsid oma saapaid maiustega Sleipnirile.
  26. President Teddy Roosevelt keelas 1901. aastal ära Valges Majas jõulukuused. Ta oli tulihingeline loodusesõber.
  27. Arvestuste kohaselt on Irving Berlini lugu «White Christmas» («Valged jõulud») enimmüüdud singel läbi aegade – seda on müüdud terves maailmas rohkem kui 100 miljonit eksemplari.
  28. Esimene kirjalik viide jõulukuusele on leitud aastast 1531 Saksamaal.
  29. Saksamaal usutakse, et jõuluöö on imeline aeg – siis võivad hingelt puhtad kuulda loomi rääkimas.
  30. Jõuluhooajal müüakse igas sekundis 28 LEGO-komplekti.

Faktid leitud Single Dad Laughing ja Fact Retriever lehtede abiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles