Neli märki, et sa oled emotsionaalne sööja

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Iryna Hramavataya / Panthermedia / Scanpix

Mõtle korraks oma viimase toidukorra peale. Mida sa sõid? Kas sa näksisid natuke või sõid suure taldrikutäie täisväärtuslikku toitu? Seda otsust mõjutasid ilmselt mitmed asjaolud. Kas sa sõid sellepärast, et sul oli kõht tühi või olid sa stressis ja pöördusid lohutuseks toidu poole?

Mis asi on emotsionaalne söömine?

Kui sa oled emotsionaalne sööja, siis sa kasutad toitu, et reguleerida seda, kuidas sa ennast tunned, vahendab Hello Healthy. Olenemata sellest, et toitu tulebki nautida, siis emotsionaalne söömine muutub probleemiks, kui see on ainuke viis, kuidas sa ennast premeerid või rahustad.

Neli märki, et sa oled emotsionaalne sööja

  1. Sa  sööd sellepärast, et tunda ennast paremini. Kellelegi ei meeldi ennast halvasti tunda, aga kui sa haarad sellel hetkel oma lemmiktoidu järele, siis ilmselt kannustavad sind pigem emotsioonid mitte nälg.

Võimalik lahendus: Enne, kui sa haarad oma lemmiksnäki järele, siis mõtle korraks ja hinda, kas see, mida sa sööma hakkad, toob sulle pikemas perspektiivis kasu. Kui ei, siis proovi parem joogat, mediteerimist või kirjutamise teraapiat.

  1. Sa premeerid ennast söögiga.  Jah, sööki peabki nautima, aga see peab siiski lähtuma füüsilisest vajadusest. Söök ei saa olla auhind igal ajal ja igas kohas.

Võimalik lahendus: Pane täpselt paika, millal ja mida sa päeva jooksul sööd. Nii harjub su keha varsti regulaarse söömisega ära ja sa ei suuda liiga kaua ilma toiduta olla.

  1. Sa sööd, et leevendada stressi. Mõnikord on söömine ettekääne, et mitte tegeleda raskete otsustega. Kui sa avastad, et sa sööd sellepärast, et ees on ootamas raske periood või situatsioon, siis seda võib ka lugeda emotsionaalse söömise hulka.

Võimalik lahendus: Tee endale nimekiri asjadest, mis tekitavad stressi ja põhjustavad stressitunnet. Nüüd mõtle välja midagi muud peale söömise, et stressi leevendada. Helista sõbrale või mine parki jalutama – söömine ei ole ainule variant, kuidas stressi leevendada.  

  1. Sa tunned, et sul ei ole oma isude üle mitte mingit kontrolli. Kui sa tunned, et sul ei ole piisavalt enesekontrolli, et isudega toime tulla, siis see võib olla märk sellest, et sa oled emotsionaalne sööja. Su otsustel ei ole tõenäoliselt mitte midagit pistmist tahtejõuga, vaid sooviga ennast aidata.

Võimalik lahendus: Kui sa arvad, et toidul on sinu üle võim, siis võib olla oleks aeg, see salapärane miski, mis sind valitseb, toidult ära võtta. Selle jaoks vali täpselt, mida sa igal toidukorral sööd ja luba endale teadlikult näiteks kord nädalas neid toite, millel varasemalt oli sinu üle võim. Haara ohjad ja tee ise oma valikud. Kui jääd hätta, siis küsi abi spetsialisti käest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles