Retseptisoovitus talviseks pööripäevaks: juustu ja seentega pannipirukad

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjaka mõis

Täna on sügise viimane päev, mil Põhjaka mõisa koka Märt Metsalliku sõnul võiks valmistada koduseid pannipirukaid sügisseentega. «Need on nii maitsvad, et sobivad hästi ka pühadelauale,» ütles kokk ning lisab, et kel sügavkülmas koduseid seenevarusid ei ole, võivad julgelt ka poeseeni kasutada.

Taigen:
 
  • 500 ml vett
  • 500 g jahu
  • 10 g pärmi
  • Näpuotsaga soola ja suhkrut
Sisu:
  • 280 g võis praetud seeni
  • 50 g võid
  • 2 sibulat
  • 200 g Epiima Vene juustu
  • Näpuotsaga soola ja pipart
  • 1-2 küüslaguküünt
  • Tüümiani

Valmistamine

Taigna valmistamiseks sega 1 tl pärmi suhkruga. Seejärel lisa käesoe vesi ja hakka tasapisi jahu lisama. Kui oled taigna valmis seganud, aseta see soojemasse kohta kerkima ning oota, kuni selle maht on umbes poolteist korda suuremaks paisunud. Seejärel jaga taigen väiksemateks pätsideks ja vormi need umbes viie-kuue sentimeetrise läbimõõduga pallikesteks. Jäta need mõneks ajaks rätiku alla kerkima.

Haki sibul ja küüslauk peeneks ja kuumuta võis klaasjaks. Riivi juust, sega seentega ja maitsesta soola-pipraga. Nüüd võta kerkinud taignapallid ja suru need rulli või näppudega lamedaks. Aseta keskele seentest ja juustust koosnev segu, näpi taigen pealt kokku ja vajuta kergelt lamedaks. Prae saiake madalal kuumusel mõlemalt poolt ühtlaselt pruuniks. Temperatuur olgu suhteliselt madal – muidu kõrbevad saiad pealt ära ja jäävad seest tooreks. Jälgi, et pannil oleks ka piisavalt õli – kogu panni põhi peab olema õliga kaetud. Praetud pirukad aseta rätiku alla jahtuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles