Treener ja toitumisnõustaja Egert Oiov: lihtsad nõuanded, kuidas vältida jõulupohmelli

, Vormiloojate peatreener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Oh jõuluaeg... Pühad, mil veedetakse kvaliteetaega lähedaste ja sõpradega. Aeg, mil tehakse üksteisele maitsvaid kingitusi ning veedetakse tunde söögilaua taga. Tulemus? Ülesöömine, raskustunne kõhus, toidupohmell. Suur hulk inimesi võtab pühadega mitu kilo juurde, et neid uuel aastal taaskord kaotama hakata. 

Murra traditsioone, välju nõiaringist ning võta sel aastal pühad vastu tervislikult oma keha austades. Ära alusta tervisliku eluviisiga esmaspäevast või 1. jaanuarist, tee seda kohe, NÜÜD ja praegu. Järgnevalt jagan sinuga nippe, kuidas juba jõule figuuri- ja tervisesõbralikult pidada.

  • Kui soovid veeta pühad oma perekonna, mitte (toidu)pohmelliga, on esmatähtis muuta suhtumist pidustustesse ning omaenda kehasse. Kuigi öeldakse, et armastus käib kõhu kaudu, ei ole vaja selle väljendamiseks korraldada metsikut toiduorgiat. Head seltskonda võib nautida ka väiksemaid koguseid süües, kuid tehes seda kvaliteetsemalt. Hea toit, klaasike veini, tükk kooki on loomulikult lubatud, kuid kilode viisi sööki sisse ahmides teeme oma kehale suure karuteene. Meie keha ei ole prügikast, mis lõputult rämpsu mahutab. Seega, suhtu pühadesse kui võimalusse veeta väärtuslikku aega lähedaste, mitte söögiga.
  • Muuda kingitraditsioone pere ning tuttavate ringis – loobuge üksteisele maiustuste kinkimisest. Sellega teete suure kingituse nii enda kui ka oma lähedaste kehale ja figuurile.
    Mida aga teha siis, kui soovite siiski midagi maitsvat kinkida? Tore võimalus on meisterdada ise näiteks müslit ning see kenasse purki pakkida – maitsev, tervislik, ilus ja soodne kingitus. Samuti võib ise valmistada näiteks tervislikke kaerahelbe-banaaniküpsiseid. Põnev ning originaalne kingitus on veel kvaliteetsed kuivained või pähklid. Täisterakaerahelbed, põnevad pastad, kinoa, kuivatatud puuviljade korvikesed on palju etem kingitus klassikalisest kommikotist.
  • Enne söögilaua taha istumist söö kõht kodus enam-vähem täis. Tühja kõhuga söögilaua taha istudes sööme just silmadega. Meie silmad mahutavad rohkem kui kõht, kõik tundub isuäratav. Suure tõenäosusega rändavad just siis suust sisse rasvased ning vaid süsivesikutel põhinevad toidud nagu maiustused, koogid, saiakesed, karastusjoogid. Sama kehtib ka tühja kõhuga toidupoes käies. Seega, kui oled kõhu enne toidulaua taha istumist möödukalt täis söönud, on väiksem tõenäosus üle süüa, sest kõik ei tundu enam nii hõrgutav.
  • Kui oled pühadelauda maha istunud, pane rõhku kvaliteedile, mitte kvantiteedile. Luba endale just midagi kvaliteetset, mida igapäevaselt ei söö. Neidki asju võta mõõdukas tükk. Selle asemel, et süüa kõht täis praekartulitest ning rasvasest seapraest, luba endale näiteks kala, kanalihast valmistatud praadi ning mõnda head toorsalatit. Kui soovid midagi magusalauast võtta, siis piirdu ühe tükiga ning eelista samuti midagi sellist, mida igapäevaselt ei söö. Selle asemel, et süüa kausitäis odavaid šokolaadikomme, luba endale tükike kvaliteeti (näiteks Lindti šokolaadi, mida igapäevaselt ei saa).
  • Võta aega, et toitu nautida. Söö rahulikult, sest organismil võtab aega mõistmaks, millal tuleb öelda ei. Täiskõhutunne tekib viivitusega. Endale toitu aga kiiresti sisse kühveldades on ülesöömine kiire tulema.
  • Joo vett! Sageli ajame näljatunde segamini januga.
  • Kui oled ise koka rollis, eelista kergemaid roogasid ning ära tunne kohustust katta laud kümnete erinevate toitudega. Taaskord pane rõhku kvaliteedile ning võid seda teada anda ka oma külalistele. Eelroaks paku näiteks suppi, mis täidab hästi kõhtu. Praeks eelista linnuliha ning kala. Jälgi, et toidulaual oleks piisavalt toorsalateid ning köögivilju (nendest saad valmistada näiteks huvitava vokiroa).
    Magustoidud valmista samuti ise. Retseptides soovitan vähendada suhkrukogust või seda üldse mitte lisada. Kui veidi vaeva näha, on võimalik leida lihtsaid, maitsvaid ja figuurisõbralikke maiustusi (näiteks banaani-kaerahelbe brownie, banaanipannkoogid, kohupiimasõrnikud jne).
  • Kui sinu kohustuseks on katta toidulaud, eelista väiksema läbimõõduga taldrikuid. Nii on suurem tõenäosus vähem süüa.
  • Planeeri treeningud ka pühade ajale. Mida rohkem liigume, seda suuremad on meie energiakulutused ning seda rohkem võime ka süüa. Pidev liikumine ja treening on oluline, et tagada tugev tervis ning kaunis keha. Pole mõtet joosta ühel päeval 50 kilomeetrit, kui võiksime viiel päeval joosta 10 kilomeetrit, seega on stabiilsus oluline ka pühadeajal.
  • Võta siiski aega, et nautida pühasid koos kõige kallimatega!

Vormiloojate meeskond soovib sulle rahulikku jõuluaega, lõbusat aastavahetust ning kõikide unistuste täitumist uuel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles