Uuring kinnitab: läheduse puudumine on tervisele kahjulik

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erik Reis / PantherMedia / Scanpix

Dr Kory Floyd on uurinud, kuidas mõjutab inimest see, kui ta ei saa piisavalt lähedust ja tunnustust. Tema hiljutine uuring on keskendunud lähedusepuuduse mõjudele tervisele.

Floyd selgitab, et lähedusepuudust saab defineerida siis, kui inimene saab vähem lähedust, kui ta sooviks. Ta uuris, kuidas see nähtus mõjutab tervisenäitajaid, eriti unekvaliteeti ning valutunnetust.

Kolme uuringu käigus selgus, et inimeste lähedusepuudus on otseselt seotud valuga. Lisaks märkas ta, et inimesed, kes saavad vähem lähedust, kui sooviksid, magavad ka kehvemini.

Psychology Today vahendab tema lõppjäreldust: «Olukorras, kus väljendatakse suhtes vähem kiindumust, tekitatakse kahju ka tervisele, seega ei saa inimene optimaalselt funktsioneerida. Samuti on tõenäoline, et füüsilise valu tundmine ja unedefitsiit takistavad enda kiindumuse näitamist ja teistele läheduse pakkumist.»

Tegemist on uuringutega, mis kinnitavad seniseid leide, et lähedus ei ole mitte ainult vajalik, vaid selle puudumine on ka kahjulik. Jätkuvalt näitavad uuringud, et näiteks suudlemisel on palju füüsilisi kasutegureid, antud uuring viitab, et läheduse suurendamisega elus on võimalik füüsilisi vaevusi vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles