Kingitus koos heateoga

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sergejs Rahunoks / Panther Media / Scanpix
  • Asjadel on vahe - ühe ostuga toetad heategevust, teisega arutut tarbimist.
  • Mitu nutikat ideed, kuida kinkida AEGA, ELAMUSI ja TERVIST.

Jõuluaja kingiralli on kahe otsaga asi. Idee inimesi meelest pidada on ju kena, kuid enamikule meist toob see kaasa stressi ja süütunnet. Tunneme end süüdi siis, kui kinkidele kulutame, ja ka siis, kui kellelegi kingi teha unustame. Üks võimalus olukorrast välja pääseda on kinkida asju, mille puhul on tarbimisrõõmu külge ka mõni õilsam idee haagitud.

Hakatuseks mõtleme, milline üldse võiks olla üks kingitus. Meil on vaid üks spikker – kingisaaja ise. Üks võimalus on kinkida midagi ekstravagantselt ebapraktilist, mis kinnitaks saajale, et tema pärast ollakse ilmselgelt arust ära, sest tark inimene sellist ajuvaba väljaminekut mõttetule edevusasjale ei teeks. Mõne pirtsaka nartsissisti silmis ongi just selline kink kõige ihaldusväärsem ja parem. Teine võimalus on kinkida midagi, mis ei jää koju seisma, vaid leiab ka praktilist rakendust. Ma ise kuulun veendunult viimasesse parteisse. Ei salli kodus ülearuseid asju, mis mul seljas elavad, ega suuda ka mõista, miks neid peaks kinkima. Praktiline kink ei näita vähest kirge, vaid pigem mõistuse olemasolu. Niisugust asja ära arvata ja pakki pista pole aga ülearu lihtne – sa pead teist tähelepanelikult kuulama, süvenema, pühenduma. Alati pole selleks aega.

Õnneks on olemas ka lihtsam väljapääs, nimelt kinkida elamusi või lihtsaid tarbeasju, mis pakuvad midagi meeltele. Kõikvõimalik lõhnav vannikraam ja igapäevakosmeetika leiab ikka kasutust. Samuti küünlad – põlevad lihtsalt ära ning maha jäävad vaid ilusad hetked. Söödavat kraami kinkides tuleb kasuks saaja maitse-eelistusi tunda, aga suuremat muret siiski pole – küll külalised ülearused kommid nahka panevad või ka karsklase kodu jõuluveinist kuivaks joovad.

Heal kingil ei pea olema kuju ja kaalu

Kingiteemat ei käsi keegi piiratuna vaadata. Tõsi on see, et väike inimene ilmselt eelistab, et talle pakki avades ka midagi pihku jääks. Täiskasvanud seevastu ei eelda sugugi, et jõulupeolt peaks koormaga lahkuma. Isegi vastupidi – kingipakist kooruvad asjad, mida pole vaja ning millele pole ka kodus kohta, võtavad ohkama. Mis siis, et näole keerad viisaka naeratuse.

Mida siis kingida, et see teeks saajale rõõmu? Midagi väärtuslikku: aega, elamusi, tervist ja inspiratsiooni. Tundub segane plaan? Ei ole tegelikult. Aega kinkida on lihtne – tee näiteks sõpradele vautšer, kus kirjas: tulen sinu koju ja valmistan teile õhtusöögi. Või: hoian õhtul lapsi. Aega on meil kõigil vähe, kuid oma kallitele midagi armastusega andes võid kindel olla, et see tuleb sulle tagasi. Elamusi on maailmas piiritult – kultuur, seiklus... olgu või rabamatk, mille ise sõpradele korraldad. Tervisekingid on alati inimesele head – ise korjatud teetaimed, joogatunnid, ökorõivad. Ning hämmastaval kombel on ideid ja inspiratsiooni maailmas palju, kuid enamiku elus ikkagi puudu. Vahel polegi inimesele õnneks muud vaja kui värsket mõtet, mis rutiinituimusest ärataks.

Asjad pole võrdsed

Kui otsustad siiski minna kõige sügavamalt sisse harjunud teed, et midagi tuleb kingipakki pista, võiks vaadata asjade taha. Oletame, et otsustad kinkida lõhnava kehakreemi – hea plaan, kindlasti ei lähe su head kavatsused raisku ning iga kreemirituaal saab veelgi magusamaks, kui see kalli inimesega seostub. Aga kreemil ja kreemil on vahe. Mitte ainult lõhnas või koostises. Üks neist sisaldab ehk peamiselt kasutut keemiat ja vaid veidi looduslikku aroomi. Ning ka siis, kui koostis on puhas – kuidas see on saadud? Kas tahad oma kingisooviga toetada südametut või õiglast kaubandust? Mitmel märgil on kasumi teenimise kõrval ka konkreetsed heategevusprojektid. Kui tead, et sinu raha läheb metsiku looduse või väljasuremisohus liikide kaitseks, on palju parem tunne midagi osta. Lihtsalt tarbida on korraks ka mõnus, kuid pärast lööb süütunne sageli hambad hinge. Õige ka, pole ju eetiline igasugust raiskavat ja reostavat tootmist toetada. Õnneks on täiesti võimalik valida kingitus, mis on saaja tervisele hea ning mida ostes saad otseselt osaleda ka mõnes laiemas heategevusmissioonis.

Mõned vihjed heateokingitusteks

Sulle ei meeldi loomkatsed, tunned muret vihmametsade maharaiumise ja ohustatud loomaliikide väljasuremise pärast, aga tunned, et käed on lühikesed aitama? Iga The Body Shopi jõulukollektsiooni kingituse ostuga annad oma panuse – taastad  ruutmeetri vihmametsa ja kaitsed ohustatud loomi, Sumatra ja Malai tiigreid, India elevante ning orangutane. The Body Shop on oma iluimpeeriumi ehitanud õiglasele kaubandusele ja heategevusele. Aktsiooni sümboliseerib lõbus ahvike Reggie, kelle võid pesukäsna kujul kingipakki pista.

The Body Shopi Reggie pesukäsn, Forest Berriesi kinkekomplekt, Vanilla Chai sädelev kehasprei, oliivi kinkekomplekt. / Tootja
The Body Shopi Reggie pesukäsn, Forest Berriesi kinkekomplekt, Vanilla Chai sädelev kehasprei, oliivi kinkekomplekt. / Tootja Foto: tootja

Natura Siberica looduskosmeetikasari ei sea samuti fookust vaid puhastele koostisosadele metsikust loodusest, vaid nende missioon on sellesama metsiku ja puhta keskkonna säilitamine agressiivselt pealetungivas tööstusmaailmas. Näiteks tehakse koostööd Alladale’i reservaadiga Šotimaal, istutades toodete müügist saadud tulu eest sadu tuhandeid puid, kaitstes samblikke, põtru ja oravaid.

Natura Siberica Sauna & Spa termomask ja Detoxi näopesuseep. / Tootja
Natura Siberica Sauna & Spa termomask ja Detoxi näopesuseep. / Tootja Foto: tootja

Avon on heategevuses pühendunud naiste probleemidele. Nende missiooniks on võidelda rinnavähi ja perevägivalla vastu. Konkreetsete heategevuskingituste ostmisel saab igaüks anda oma panuse, et naiste elu meie ümber oleks tervem ja turvalisem.

Avoni heategevuslik kosmeetikakott ja kaisumõmmi rinnavähi ennetustööks. / Tootja
Avoni heategevuslik kosmeetikakott ja kaisumõmmi rinnavähi ennetustööks. / Tootja Foto: tootja
Avoni sõrmus ning käevõru perevägivallavastase tegevuse toetuseks ja ohvrite aitamiseks. / Tootja
Avoni sõrmus ning käevõru perevägivallavastase tegevuse toetuseks ja ohvrite aitamiseks. / Tootja Foto: tootja

Moekaubandus on üks tootmisharusid, mis kõige rohkem hoolimatut ostlemist soosib, kuid ka selga pandav kink võib olla osa rohelisest missioonist. Näiteks Lav Organic Lifestyle koondab üksnes ökosertifikaatidega ja õiglase kaubanduse põhimõttel valminud rõivaid. Kandja ligi ei pääse ühtki tervist kahjustavat mürki, mis riietest kehasse imenduks. Näiteks pesu puhul, mis on üks populaarsemaid kingitusi, on mõju tervisele otsene – katsed on seda kinnitanud. Lisaks hoitakse loodust ning ka tootmise tõttu pole keegi maailmas kannatama pidanud. Täiendava heategevusena tehakse koostöös Lions Clubiga jõulukingitusi vähekindlustatud perede lastele.

Underprotection orgaanilisest puuvillast pesu, Lav Organic Lifestyle. /Tootja
Underprotection orgaanilisest puuvillast pesu, Lav Organic Lifestyle. /Tootja Foto: tootja

Moe- ja disainivaldkonna hooliva tarbimise alla kuulub ka kohaliku originaalloomingu eelistamine. Siin pole kiirmoele omast asjatut raiskamist, küll aga idee originaalsust ning kuhjaga hinge. Keegi ei taha vabatahtlikult oma ellu midagi mürgist, juhuslikku või kahjulikku – miks me peaksime seda siis aktsepteerima rõivastes või ehetes, mis on meile ometi kõige lähemal? Väiketootjatel pole enamasti mastaapi suurte heategevusprojektide finantseerimiseks, kuid neid eelistades on tarbimise taga samuti õilsam mõte – investeering meie oma Eestimaa arengusse, loovusesse ja inimestesse.

Tanel Veenre ehted kollektsioonist «Öölane».
Tanel Veenre ehted kollektsioonist «Öölane». Foto: Tanel Veenre
Mare Kelpmanni käsitsikootud villane sall Harlequin.
Mare Kelpmanni käsitsikootud villane sall Harlequin. Foto: Maiken Staak
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles