Kreeka jõuluroad: baklava

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baklava
Baklava Foto: Borjomi / Varkizana Taverna

Viis Tallinnas asuvat rahvusrestorani on koos Borjomiga kogunud viie rahvusköögi jõulutoitude retseptid ühele veebilehele, et võimaldada kodukokkadel ka sel aastal oma jõululaudu huvitavamaks ning mitmekesisemaks muuta. Kreeka toidud pärinevad Loukas Giakoumatose perekonna retseptivaramust. Loukas Giakoumatos on Eestisse armunud kreeklane ja Varkizana Taverna peakokk.

Baklava

Koostisosad 40x40 cm suure ahjunõu jaoks:
  • 900 g filotainast
  • 500 g võid
  • 700 g pähkleid (purustatult)
  • 700 mandleid (purustatult)
  • 400 g suhkrut
  • 1 spl kaneeli
  • 1 apelsin
  • 1 apelsin koor
Siirupiks vajad:
  • 1 kg suhkrut
  • 500 ml vett
  • pisut vanilli
  • 1 sidruni koort
Valmistamine:

Sega suures kausis omavahel pähklid, mandlid, suhkur, kaneel ja apelsin. Seejärel aseta võiga määritud ahjuvormi sisse 3-4 lehte filotainast, mille vahele määri võid. Lisa pisut täidist, seejärel kaks kihti tainast koos võiga vahel ja korda protsessi kuni toorained on lõppenud. Katteks jäta kolm kihti võiga määritud tainast.

Lõika baklava tükkideks ning vala sellele sulatatud või. Küpseta keskmisel kuumusel 2-2,5 tundi, kuni pealiskiht on pruunistunud.

Sega kastrulis suhkur, vesi, vanill ja sidrunikoor ning keeda kuni segu paksenemiseni. Eemalda sidrunikoor ja vala allesjäänud sisu baklavale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles