Retseptisoovitus jõuluõhtuks: mooritud veisepõsk musta ploomi kastmes

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mooritud veisepõsk
Mooritud veisepõsk Foto: Carmen Catering

Pühade lähenedes kerkib ikka üles küsimus, mida huvitavat sel korral jõululauale panna. Kui sageli lükatakse uute retseptide katsetamine ajapuudusel edasi, siis jõulud võiks ometi olla aeg, mil proovida mõnda väljakutsuvamat rooga.

Sel nädalal Saku Suurhallis toimuva Jõulugala peatoitlustaja, Carmen Cateringi peakokk Jevgeni Sevtšuk pakub jõuluõhtuks välja mooritud veisepõse, mille valmistamist kiputakse vahel kartma, kuid mis tegelikult pole tema sõnul üle jõu käiv. Vaja on vaid aega ja kannatust – ehk et just seda, mida jõuluks võikski soovida. Antud retsepti järgi valmistatud veisepõske pakub Sevtšuk ka Saku Suurhalli Jõulugala külalistele.

Mooritud veisepõsk musta ploomi ja sibula kastmes

Kümnele inimesele

Vaja läheb:

  • Veisepõsk 2 kg
  • Tükeldatud mugulsibul 70 g
  • Tükeldatud juurseller 70 g
  • Tükeldatud küüslauk 20 g
  • Loorberileht 3 tk
  • Kaneelikoor 1 tk
  • Metsik tüümian 15 g
  • Toiduõli 30 g
  • Sool
  • Must Tellicherry pipar

Kastme jaoks:

  • Põskede keetmisest üle jäänud puljong 500 ml
  • Portvein 500 ml
  • Tomatipasta 70 g
  • Kuivatatud ploom 100 g
  • Sibul 100 g
  • Mesi 40 g
  • Taluvõi 50 g
  • Sool

Veisepõskede valmistamine:

Võta hea kvaliteediga veisepõsed kaaluga 300-500 grammi, pese need külma veega ja puhasta suurtest kelmetest.

Aseta põsed, sibul, juurseller, küüslauk, loorberileht, kaneelikoor, metsik tüümian, toiduõli suurde kaussi ja jäta kolmeks tunniks külmkappi marineerima.

Võta põsed marinaadist välja ja kuivata majapidamispaberiga. Maitsesta soola ja pipraga. Prae veisepõski kuumal pannil mõlemalt poolt.

Pane küpsetatud põsed ja köögiviljad marinaadiga potti. Lisa vett ja aseta tasasele tulele. Keeda 3-4 tundi, kuni põsed on hästi pehmed. Võta valminud põsed puljongist välja ja viiluta parajad tükid. Jäta seisma.

Kastme valmistamine:

Prae pannil tükeldatud sibul tomatipastaga, lisa kuivatatud ploomid, portvein ja põse keetmisest üle jäänud puljong.

Keeda kergel kuumusel kokku 15-20 minutit. Blenderda kaste saumikseriga ühtlaseks, maitsesta mee ja taluvõiga. Vajadusel lisa natuke soola. Aseta viilutatud põsetükid kastmesse ja hauta veel 10 minutit. Serveeri koos kartulipüree ja aurutatud köögiviljadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles