Tarkusi meestele aastast 1933: närviline naine võib põhjalikult ära rikkuda kõige parema mehe

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria talunikepaar 1930ndatel
Austria talunikepaar 1930ndatel Foto: Mary Evans Picture Library / Scanpix

Ajaviitelehe 1933. aasta 11. juuni number hoiatab naisi, et mehele saamiseks ilust üksi ei piisa. Närviline naine on mehe nuhtluseks, kuulutab ajaleht.

On naisi, kes arvavad, et neile piisab sellest, kui evivad ilusa välimuse. Peetakse ju ilu peamiseks abinõuks, millega naine suudab võluda meest. Kõik naised, kes arvavad, et kehalisest ilust küllalt mehe võlumiseks, eksivad aga. Kehaline ilu võib köita peamiselt ainult kergemeelseid mehi. Et kergemeelne mees pole õige abikaas, on ütlematagi selge. See mees unustab oma naise nii kohe kui näeb teist, kes temast ilusam.

Füüsiline ilu üksinda ei suuda köita kahte inimest kauemaks kokku. See on nagu peerutuli, mille leek võib tõusta kõrgele, kuid kedagi siiski ei soojenda. Pealegi pole ilu püsiv, vaid ainult mööduv väärtus. Kui möödunud nooruseaastad, hakkab kustuma ka ilu ja naisel pole siis enam midagi, millega oma meest köita. Et mees sellisel puhul naise vastu muutub külmaks, on möödapääsematu.

Ainult hingeline naine suudab köita meest igaveseks.

Kui mees leiab naise hinges ilu, saab ta paratamatult võlutud. Alles siis, kui ka naise hinges leitud aardeid, võib mehes ärgata tõsine armastus ja kiindumus. Ja pealegi peitub iga naise välimuses teataval määral ilu. Naine, kes evib ainult välise ilu, ei suuda kunagi olla nii huvitav, kui naine, kes omab ka arenenud hinge. On ju ka suur osa mehi, keda isegi üldtuntud iludused külmaks jätavad, kuna nad pahatihti ei oma seda hingelist soojust, mis naise teeb mehele armsaks.

On rumalus abielluda naisega, kes majapidamisest kuigi palju ei tea,

kui mehe sissetulek on vaid keskpärane või koguni napp. Kui naine varem pole tundnud huvi majapidamise vastu, ei tunne ta seda ka abielus. Nii  kohe, kui möödunud abielu esimene hurm, leiab naine majapidamise olevat igava ja raske.

Piinarohkeks kujuneb abielu rumala naisega. See võib mehe viia meeleheiteni ja koos sellega põhjustada peagi lahutuse. Rumaluse all ei tule aga mõista vähest haridust, vaid vaimlist arenematust. Koolitamata, aga terase ja erksa vaimuga naine võib olla palju huvitavam kui haritud, aga liigagi kitsarinnaline naine. Samuti on lugu ka meeste juures.

Ka närviline naine pole hea eluseltsiline.

Närviline naine võib põhjalikult ära rikkuda kõige parema mehe. Evides närvilise eluseltsilise, muutub mees tihti tooreks, metsikuks ja hoolimatuks. Naine peab alati katsuma ohjeldada oma tujusid, kuna vastasel puhul abielule saatuslikud tagajärjed võivad olla. Mõnigi ebameeldiv asi tuleb alla suruda, ei mitte aga hoolimatust teisele näkku paisata nagu seda enamik juhustel teha armastatakse. Igaühel tuleb püüda sellepoole, et abielu oleks eeskujulik. Eeskujulik on abielu aga ainult siis, kui naine ja ka mees oma eluseltsilise peale võivad olla uhked. Kui see tunne poolte juures puudub, leiavad abielus ikka aset rahulolematus ja arusaamatused. Seal aga, kus ruumi neil, ei saa juttu olla enam õnnest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles