Kuidas puhastada kodu pärast haigustelainet?

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kindlasti on kõigil olnud selliseid hetki, kus üks pereliige jääb nohusse, siis järgmine ja nõnda edasi. Pärast seda, kui kõik perekonnaliikmed on haiguse läbi põdenud, siis tasuks mõelda suurpuhastusele või vähemasti väikesele puhastusele, et maja jälle bakterivabaks saada. 

Mnn.com jagab nippe, mida teha, kui terve pere on jäänud külmetushaiguse kätte ja kuidas peaks pärast seda oma maja puhastama.

Vannituba

Kõigepealt tuleks koristada köök ja vannituba, sest seal käiakse kõige enam, mis tähendab, et sealsed pinnad on ilmselt kõige rohkem bakteritega kokku puutunud. Desinfitseeri WC-poti kaas, kraanikauss ja ukselingid. Näiteks kodune vee ja äädika segu aitab tappa bakterid ja eemaldab mustuse. See on odav ja käepärane vahend. Peeglite jaoks võid kasuta 50/50 segu äädikast ja veest. Viimaks vaheta oma vanad hambaharjad uute vastu ja su vannituba peaks olema juba bakterite vabam.

Köök

Samamoodi nagu vannitoas, saab ka köögis kasuta vee ja äädika segu, et puhastada kõige kasutatavamad pinnad. Igapäevaselt võiks puhastada kraani, külmkapi, ahju ja nõudepesumasina käepidet. Kuumus tapab baktereid nii, et kõige parem on musti nõusid pesta masinas või siis käsitsi nii sooja veega, kui sa kannatad.

Magamistuba

Seal võiksid tähelepanu pöörata ukselinkidele, lülititele ja voodi kõrval olevale öökapile, sest tavaliselt on haige inimene just voodis. Pärast seda, kui ta on terveks saanud, siis tuleks voodilinad pesta kuuma veega pesumasinas. Loe padjalt, kas seda võiks ka madala kuumusega umbes kolmkümmend minutit masinas pesta, siis oleks võimalik tappa kõik patja kogunenud bakterid. Lõpetuseks vii välja prügikastid ja tee aknad lahti, et tuba värske õhuga tuulutada.

Elutuba

Väga paljud ei tea, et telekapult on üks kõige räpasemaid asju koduses majapidamises üldse ja seda tuleks puhastada regulaarselt, mitte ainult haiguste laine ajal. Kui sul on nahast diivan, siis saad seda lapiga puhastada, kui riidest siis on võimalik katteid pesta, aga loe enne kindlasti, kas käsitsi või mis temperatuuriga on pesemine lubatud. Lisaks põrandale tõmba tolmuimejaga üle ka diivan ja tugitoolid ning tuuluta taaskord tuba värske õhuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles